Vähi tekkimise riski vähendab see abinõu

PM Tervis
Copy
Mis aitab ennetada vähki?
Mis aitab ennetada vähki? Foto: Shutterstock

Alkoholisõltuvusega inimestel, kes läbivad rehabilitatsiooni või harrastavad kainust – isegi, kui esineb tagasilangusi –, on märkimisväärselt väiksem risk alkoholist põhjustatud vähkkasvajate tekkeks kui järjepanu napsutavatel inimestel. Uuringu viisid läbi Maailma terviseorganisatsiooni teadlased koostöös Kanda ja Prantsusmaa teaduritega. 

Töö, pealkirjaga «Alkoholitarbimise rehabilitatsioon ja vähiriski: üleriigiline haiglate kohortuuring Prantsusmaal,» avaldati ajakirjas The Lancet Public Health. See on suurim omataoline uuring, mis tõestab vähendatud või lõpetatud alkoholitarbimise seost vähenenud riskiga kõigi alkoholist põhjustatud vähkkasvajate, sealhulgas maksa- ja kurguvähi, tekkeks.

Uuringus analüüsiti üle 24 miljoni Prantsusmaa elaniku andmeid. Kõik olid täiskasvanud ja viibisid aastatel 2018-2021 mingil põhjusel haiglas. Uuringust selgus, et ligikaudu 6,3 protsenti meestest ja 1,6 protsenti naistest olid alkoholisõltlased, mis oli tugevalt seotud alkoholi põhjustatud vähkkasvajatega, sealhulgas hepatotsellulaarse kartsinoomi, samuti suu-, neelu-, kõri-, söögitoru- ja jämesoolevähi tekkega mõlemast soost inimestel.

Uuringus leiti, et rehabilitatsioonravi läbimine või kainus teatud perioodil olid seotud märkimisväärselt väiksema riskiga võrreldes nende sõltlaste omaga, kes polnud läbinud rehabilitatsiooni ega harrastanud kainust. See rõhutab teadlaste sõnul ravistrateegiate tõhusust alkoholisõltuvusega seotud vähiriski vastu võitlemisel.

«Uurimismeeskond oli üllatunud ravi sekkumise mõju suurusest selles uuringus,» ütles vanemteadur dr Jürgen Rehm Medical Xpressis. «Teame, et alkoholisõltuvuse ravi on tõhus, kuid alkoholisõltuvuse korduv krooniline iseloom paneb meid sageli unustama, et isegi tagasilangustega vähendavad kainuse perioodid märkimisväärselt vähi ja teiste krooniliste haiguste riski.»

Märksõnad

Tagasi üles