Lapsega reisile: 7 asja, mis peavad olema igas reisiapteegis

PM Tervis
Copy
Kuidas muuta lastega reisimine võimalikult mugavaks?
Kuidas muuta lastega reisimine võimalikult mugavaks? Foto: Shutterstock

Reisimine väikeste lastega võib olla ühtaegu nii põnev kui keeruline. Üks olulisemaid asju, mida reisiks ette valmistada, on hästi komplekteeritud reisiapteek. Õige varustusega saab vältida paljusid ootamatuid olukordi ja vähendada stressi.

Pärnu Meie BENU apteegi proviisor-juhataja Margot Lehari sõnul aitab korralikult komplekteeritud reisiapteek vältida olukorda, kus võõras riigis teie murest õigesti aru ei saada või läheduses sobivat apteeki leida ei õnnestu.

Lehari tõdeb, et tihtilugu ilmnevad esimesed mured juba lennureisil, eriti kui lapsel on äsja olnud nohu või külmetushaigus. «Kõrvavalu vastu aitavad spetsiaalsed lendamiseks mõeldud kõrvatropid ja tursevastased ravimid nagu pseudoefedriin,» soovitab Lehari. Merereisidel esinevad sagedamini iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus ning ka nende vaevuste leevendamiseks tasub valmis olla.

«Kõige sagedamini esinevad reisidel viirushaigused nagu nohu, köha ja peavalu. Samuti võivad tekkida päikesepiste, millimallika kõrvetused, allergilised reaktsioonid, nahalööbed ja paistetused. Kõhulahtisus on samuti tavaline, kuna võõrad bakterid satuvad seedesüsteemi läbi toidu, joogi või käte,» kirjeldab Lehari põhilisi probleeme.

Selleks, et eelmainitud probleemid ei tuleks üllatusena, soovitab Lehari reisiapteeki kõik vajalikud ravimid lisada, kuid rõhutab, et toodetega ei tohiks ka üle pingutada.

Ravimid olgu reisides originaalpakendis ja reisipateek ajakohane

Nädal enne reisi tuleks oma ravimivarustus üle vaadata. «Kui laste valusiirupid on avatud ja neil pole kuupäeva peal, siis on targem uus osta. Reisi jaoks sobivad paremini tableti versioonid, kuna need ei võta kohvris nii palju ruumi. Näiteks võib osasid paratsetamooli tablette anda juba kolmeaastastele ja ibuprofeeni tablette kuueaastastele,» soovitab Lehari ning lisab, et apteekrid on abiks, et leida sobivaim variant ja täpsustada annuseid.

Ravimeid ei tohiks võtta välja originaalpakenditest. «Pange ravimid suletavasse läbipaistvasse kilekotti, et neid saaks vajadusel lihtsalt kätte,» annab proviisor nõu. «Hoidke kuni hotellini ravimeid käsipagasis ja endaga kaasas. Peale sisseseadmist võib enamus ravimitest hoida hotellis, kuid plaastreid, peavaluravimit ja kõhulahtisuse ravimit võiks endaga kaasas kanda. Insuliine ja bioloogilisi ravimeid tuleks kanda alati endaga kaasas, et vältida ekstreemseid temperatuurikõikumisi,» juhendab Lehari. Ravimid säilivad stabiilselt temperatuuril 15-25 kraadi. Juhul kui on vaja transportida külma temperatuuri nõudvaid ravimeid, tuleks kasutada spetsiaalset kotikest ja külmapatareisid.

Reisides erinevatesse kliimavöönditesse võib osutuda vajalikuks võtta kaasa spetsiifilisi esemeid, kuid siiski ei soovita apteeker reisiapteeki liiga mahukaks teha. «Trükkige välja kontrollnimekiri vajalikest ravimitest oma pere jaoks.»

Näiteks aaloe geel sobib nii külma- kui ka kuumakahjustuse parandamiseks. Putukate tõrjumiseks tasuks valida vahend, mis sobib ka troopiliste sääskede vastu. «Kogu reisi vältel tasub reisiapteeki hoida valguse eest kaitstult ja eraldi kotikeses – nii on kõik vajalik alati käepärast,» juhendab Lehari kokkuvõtteks.

Vajalikud tooted, mis eriti lastega reisides kindlasti reisiapteeki lisada:

  • Piimhappebakterid või Saccharomyces boulardii – kõhulahtisuse ennetamiseks ja raviks.
  • Valuvaigisti – sobib peavalu, palaviku ja millimallika nõelamisest tingitud valu leevendamiseks.
  • Nohuravim – konditsioneeriga hotellitoad võivad tekitada ägeda nohu ja kui ninasprei on käepärast, ei pea kinnist nina kannatama, ning sellest on abi lennukiga õhkutõusmisel, kui tekib kõrvavalu ja muu kaasnev ebamugavustunne.
  • Kõhulahtisuse ravim (diosmektiit või loperamiid) – ägeda kõhulahtisuse leevendamiseks.
  • Lennureisiks spetsiaalsed kõrvatropid – ennetavad õhurõhu järsust muutusest tingitud kõrvade valu ja ebamugavust.
  • Antiseptik ja plaastrid
  • Põletusvastane geel või aaloe geel – sobib ka päikesepõletuse leevendamiseks.

Märksõnad

Tagasi üles