Austraalia võimud: e-sigarette saab oktoobrist ainult apteegist

PM Tervis
Copy
Koos Austraaliaga on täna 47 riiki, kus e-sigaretid või nende vabamüük on keelatud.
Koos Austraaliaga on täna 47 riiki, kus e-sigaretid või nende vabamüük on keelatud. Foto: Postimees

Austraalias ei tohi alates selle aasta 1. juulist nikotiinita e-sigarette enam müüa väljaspool apteeke. Senat on valmis vastu võtma seaduse, mis lõpetab igatsorti e-sigarettide müügi jaekauplustes, olenemata nikotiinisisaldusest.

Roheliste erakonna poolt välja kaubeldud äsjased muudatused seaduses määravad, kuidas tulevikus e-sigarette kätte saab. Kui seadus vastu võetakse, vajavad inimesed esimese kolme kuu jooksul e-sigarettide ostmiseks apteegist arsti retsepti.

Alates 1. oktoobrist 2024 ei ole terapeutiliseks kasutamiseks mõeldud e-sigarettide ostmiseks enam retsepti vaja. Selle asemel saab neid osta otse apteegist, kus e-sigarette hoitakse leti taga ja müüakse ainult üle 18-aastastele isikut tõendava dokumendi alusel.

Apteekides müüdavad e-sigaretid peavad vastama kvaliteedi- ja tootenõuetele, sealhulgas olema neutraalses pakendis, märgistatud maksimaalse nikotiinikontsentratsiooniga ning saadaval ainult piparmündi ja tubaka maitselisena.

On kahetsusväärne, et retsepti nõue kaotatakse, kuna see nõrgestab kontrolli väga sõltuvust tekitava ja ohtliku toote üle.

Seaduseelnõul oli laialdane toetus rahvatervise sektoris ja see põhines tõenditel ning uurimustel, mis näitavad, et lihtsa ligipääsu takistamine e-sigarettidele on noorte tervise kaitsmiseks hädavajalik.

Siiski on muudetud seaduseelnõu selge edasiminek võrreldes praeguse olukorraga, kus e-sigarettide müüjad on üleküllastanud kogukondi, sealhulgas koole.

See Austraalia ainulaadne lähenemisviis e-sigarettide reguleerimisele on maailmas esimene. Selge sõnum on, et e-sigarette ei saa müüa tarbekaubana meelelahutuslikul eesmärgil. Selle asemel olgu need rangelt reguleeritud terapeutilised tooted, mida saab osta ainult rangetel tingimustel.

Seadus ei karista üksikuid e-sigarettide kasutajaid, kuid näeb ette karmid karistused ebaseaduslike e-sigarettide müüjatele. Kõik jaemüüjad, kes müüvad e-sigarette ebaseaduslikult alates 1. juulist, saavad suuri trahve ja võivad sattuda vanglasse.

Kas e-sigarettide seadused pole juba muutunud?

E-sigarettide reform on juba käimas. Alates 2024. aasta märtsist on föderaalvalitsus keelanud kõikide mitte-terapeutiliste e-sigarettide importimise Austraaliasse.

Nikotiiniga e-sigarettide soovijad (kas suitsetamisest loobumiseks või nikotiinisõltuvusega seotud) on saanud terapeutilisi e-sigarette apteekidest tervishoiutöötaja retseptiga, tubaka või piparmündi maitselisena.

Siiski on jäänud seaduslikuks kõikide «nikotiinivabade» maitsestatud e-sigarettide jaemüük. See on võimaldanud bensiinijaamadel, kioskidel ja e-sigarettide kauplustel väita, et nad müüvad «nikotiinivabasid» e-sigarette.

See pikaajaline lünk regulatsioonides on võimaldanud teismelistel kergesti ligi pääseda odavatele, maitsestatud, ühekordsetele e-sigarettidele, mis on kõrge nikotiinisisaldusega. Selle erinevuse jõustamine nikotiiniga ja nikotiinita e-sigarettide vahel nõuab ulatuslikke ja kalleid laborikatseid ning on seega teostamatu.

See lünk on põhjustanud noorte hulgas e-sigarettide kasutamise järsu kasvu. 2019. aastal oli Austraalias e-sigarette kasutanud vaid 9,6% 14–17-aastastest. See arv peaaegu kolmekordistus aastatel 2022–23, tõustes 28%-ni.

See on toonud kaasa ka selliste kaupluste leviku, mis müüvad avalikult ebaseaduslikke suitsetajatele mõeldud e-tooteid kogu Austraalias. Suur hulk enne importimisreeglite rakendamist Austraaliasse toodud e-sigarette tähendab, et see ebaseaduslik müügitöö võib jätkuda veel aastaid.

Mis edasi?

Mõned e-sigarettide pooldajad on väitnud, et kõik e-sigaretid, sealhulgas need, mis sisaldavad nikotiini, peaksid olema müügil «nagu tubakatooted».

Siiski ei ole muudetud seaduseelnõu survele allunud. Nikotiini sisaldavaid e-sigarette ei ole kunagi olnud seaduslik müüa tarbekaubana tavakauplustes nagu kioskid, bensiinijaamad ja tubakapoed. Nikotiin on klassifitseeritud kui mürgine aine, mis tähendab, et tootjad ei saa lihtsalt lisada nikotiini tarbekaupadele, nagu maiustused või karastusjoogid, ning müüa neid poodides.

E-sigarettide müümine tarbekaubana oleks ulatuslik muutus selles, kuidas Austraalia reguleerib ohtlikke ja sõltuvust tekitavaid mürgiseid aineid, nagu nikotiin.

Hoolimata tubakakontrolli edust, tapab suitsetamine ikka veel 20 500 austraallast igal aastal. Kujutage ette, kui 1950ndatel, kui uuringud kinnitasid, et suitsetamine on nii surmav kui ka sõltuvust tekitav, oleksid reguleerijad otsustanud toote riiulitelt eemaldada?

Nüüd on meil võimalus takistada tervel uuel põlvkonnal nikotiinisõltuvusse sattumist. Edasi liikudes on ülioluline, et muudetud seadusandlust toetaks tõhus järelevalve ja jõustamine, mis kaitseks noori.

Allikas: Medicalxpress ja The Conversation

Tagasi üles