Apteeker selgitab, kas vatitikud sobivad kõrvade puhastamiseks või mitte

BENU Apteek
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kõrvavalu on suvisel perioodil sage tervisemure, millega apteeki pöördutakse. Kuidas kõrvu õigesti puhastada, milliseid vigu kindlasti vältida ning millistest tervisemuredest võib kõrvavalu märku anda, räägib BENU apteegi proviisor Kerli Valge-Rebane.

Proviisori sõnul sageneb inimestel esinev kõrvavalu suvel just sooja ja niiskuse kombinatsiooni tõttu. «Inimesed kipuvad rohkem higistama, samas soodustavad bakterite levikut ka õhu niiskustase ja soojemad temperatuurid,» ütles ta.

Samuti võib kõrvavalu põhjustada ujumiskoha kahtlase kvaliteediga vesi, mis on potentsiaalne nakkusallikas. Seetõttu on mere- või järvevee kvaliteedi jälgimine samuti oluline. «Ka kõrvade puhastamine vatitikkudega võib tekitada mehaanilise vigastuse, anda valuaistingu ning on soodne põletiku tekkeks,» lisas proviisor.

Siiski on Kerli Valge-Rebase sõnul väga oluline teada, et iga kõrvavalu ei tähenda kohe põletikku. «Peapiirkonnas olevad probleemid võivad kiirguda ning ühe väljundina tekitada kõrvade valulikkust. Tegelikult võib juhtuda, et patsient kurdab kõrvavalu, kuid kõrvad ise on korras, aga probleem peitub hoopis hammastes või neelupõletikus,» selgitas ta.

Väga sage on olukord, kus nohust või ninakinnisusest tingituna tekib kõrvade kumin ja valulikkus. «Teised valu põhjused võivad olla veel võõrkeha väliskuulmekäigus, seeninfektsioon, mädapunn kuulmekäigus, igasugune kõrvapiirkonna trauma, sukeldumisel või lennureisil rõhumuutusest tingitud trauma ja palju muud.»

Kõrvavalu ja -põletikku esineb sagedamini lastel

Lapsevanematele on hästi teada, et kõrvavalu ja -põletik on sage terviseprobleem just beebide ja laste seas. «Imikud ja väikelapsed on erinevatele infektsioonidele väga vastuvõtlikud, kuna nende organismi kaitsevõime on alles arenemas. Samuti on neil võrreldes täiskasvanutega anatoomiliselt pigem soodsamad tingimused põletiku tekkeks,» põhjendas apteeker.

Kui lapsel esineb nohu, on väga oluline roll korrektsel nuuskamisel, kuna väljutamata jäänud sekreet võib põhjustada põletikku. «Kuna nohuga kaasneb ka nina limaskesta turse, mis vähendab õhu liikumist ja ventileerimist, siis ka see on põletiku teket soodustav tegur. Turse alandamiseks on samuti erinevaid võtteid – sel teemal tasub konsulteerida arsti või apteekriga.»

Vatitikkudega kõrvu puhastada ei tohi

Ehkki kõige sagedamini puhastatakse kõrvu vatitikkudega, toonitab proviisor, et nendest tuleks puhastamise korral igal juhul hoiduda. «Vatitikkudega lihtsalt pressitakse vaik kokku ja lükatakse sügavamale, halvemal juhul vigastatakse kõrva. Seega, peale spetsiaalsete lahuste me kõrva mitte midagi sisse ei topi!» rõhutas ta.

Kõrvavaigu leebeks eemaldamiseks ja taastekkimise ennetamiseks on apteegis saadaval erinevad kõrvatilgad ja -spreid, mis pehmendavad vaiku ning võimaldavad vaigul kõrvast ise välja valguda. Näiteks sobivad Livsane kõrvatilgad kasutamiseks kõigile, kes soovivad kõrvu hoolikalt puhastada.

«Valikus on nii tilgad kui ka sprei – mõlemad sisaldavad oliiviõli ning pehmendavad vaiku. Kui soov on juba kogunenud suuremat kõrvavaiku eemaldada, siis tuleks toodet kasutada kaks korda päevas keskmiselt 5–7 päeva. Ennetamise eesmärgil sobib toodet kasutada kord kuni kaks nädalas,» juhendas proviisor.

Mugavad on antud tooted ka selle poolest, et ei vaja pärast kasutamist loputamist, vaid valguvad loomulikult ise kõrvast välja. «Valikus on ka veidi tugevatoimelised tilgad – need sisaldavad glütserooli ning vesinikperoksiidi-uureat, aitavad kõva vaiku pehmendada ning kiiremini lagundada,» lisas ta. Kindlasti tasub proviisori sõnul tähele panna, et kõrvade puhastamiseks sobilikud tooted ei sobi kasutamiseks kõrvavalu ja -põletiku korral.

Loe pikemalt BENU veebist. 

Märksõnad

Tagasi üles