Populaarsed kaalulangus- ja diabeediravimid võivad tekitada nägemiskaotust

PM Tervis
Copy
Semaglutiidi kasutatakse ülekaalu korral diabeeti põdevatel inimestel.
Semaglutiidi kasutatakse ülekaalu korral diabeeti põdevatel inimestel. Foto: Shutterstock

Inimestel, kes võtavad Ozempicit või Wegovyt, võib olla suurem risk harvaesineva nägemiskaotuse tekkeks, viitab uus uuring. Siiski väidavad arstid, et see ei tohiks heidutada patsiente kasutamast ravimeid diabeedi või rasvumise raviks, vahendab CNN Health

Möödunud suvel märkasid Mass Eye and Eari arstid ebaharilikult palju patsiente, kellel oli mittearteriitiline eesmine isheemiline optiline neuropaatia ehk NAION – silmainsuldi tüüp, mis põhjustab ühes silmas äkilist valutut nägemiskaotust.

Seisund on suhteliselt haruldane – kuni 10 inimest 100 000st võib seda kogeda –, kuid arstid märkisid ühe nädala jooksul kolme juhtumit ja igaüks neist patsientidest võttis semaglutiidiga ravimeid.

Kuue aasta meditsiiniliste andmete tagasivaade näitas, et diabeediga inimestel diagnoositi NAION rohkem kui neli korda suurema tõenäosusega, kui nad võtsid retsepti alusel väljastatavat semaglutiidi. Ülekaalulistel või rasvunud inimestel oli rohkem kui seitse korda suurem tõenäosus haigestuda NAIONi. Leiti, et risk on suurim esimesel aastal pärast semaglutiidi retsepti saamist.

Kolmapäeval meditsiiniajakirjas JAMA Ophthalmology avaldatud uuring ei suuda tõestada, et semaglutiidi ravimid põhjustavad NAIONi. Ja väike patsientide arv – igal aastal tuvastati keskmiselt umbes 100 juhtumit – ühest eriarstikeskusest ei pruugi kehtida laiema elanikkonna kohta.

USA ainus semaglutiidravimite tootja Novo Nordisk rõhutas, et uue uuringu andmed ei ole piisavad, et tuvastada põhjuslikku seost semaglutiidravimite kasutamise ja NAIONi vahel.

«Patsiendi ohutus on Novo Nordiski jaoks esmatähtis ja me võtame kõiki teateid meie ravimite kasutamisest tulenevate kõrvalnähtude kohta väga tõsiselt,» kirjutas ettevõtte pressiesindaja CNNile saadetud meilis.

Semaglutiidi retseptide väljastamine on USAs hüppeliselt kasvanud, mis võib suurendada nende inimeste arvu, kellel on oht võimalike kõrvaltoimete tekkeks. Ja NAION on glaukoomi järel teine ​​nägemisnärvi pimeduse põhjus. Kuid isegi suurenenud riski korral on haigusseisund suhteliselt haruldane.

«Nende ravimite kasutamine on plahvatuslikult kasvanud tööstusriikides ja need on mitmel viisil pakkunud märkimisväärset kasu, kuid tulevased arutelud patsiendi ja tema arsti vahel peaksid hõlmama NAIONi kui potentsiaalse riski üle arutamist,» sõnas juhtivteadur dr Joseph Rizzo, kes on ravimiameti direktor ja Mass Eye and Eari neuro-oftalmoloogia ja Harvardi meditsiinikooli professor.

«Meie järeldusi tuleks pidada olulisteks, kuid esialgseteks, sest on tarvis tulevasi uuringuid nende küsimuste uurimiseks palju suuremas ja mitmekesisemas elanikkonnas.»

Eksperdid nõustuvad, et NAIONi potentsiaalne oht ei tohiks takistada semaglutiidravimite kasutamist diabeedi või rasvumise raviks.

Semaglutiidide ja silmade vahelist seost ei mõisteta veel täielikult. Ja NAIONi täpne põhjus pole samuti teada. Seisund põhjustab nägemisnärvi kahjustusi, kuid sageli ei ole enne nägemise kaotust mingeid hoiatavaid sümptomeid.

Veresuhkru taseme muutused võivad mõjutada silmaläätse kuju ja nägemist, ütles dr Disha Narang, kes on endokrinoloog ja Chicago Endeavour Healthi rasvumismeditsiini direktor. Ta ei osalenud uuringus.

Semaglutiidide kasutamist, mis sunnivad keha tootma veresuhkru alandamiseks rohkem insuliini, on varem seostatud ajutiste nägemismuutustega – uute või süvenevate diabeetilise retinopaatia juhtumitega või silma tagaosa veresoonte kahjustustega. 

USA toidu- ja ravimiameti heaks kiidetud märgised nii Ozempicu kui ka Wegovy  kohta sisaldavad võimalike kõrvaltoimete hulgas muutusi nägemises ning Novo Nordisk uurib seost semaglutiidi kasutamise ja diabeetilise retinopaatia vahel uuringus, mis eeldatavasti lõpeb 2027. aastal.

Praegu peaksid semaglutiidi kasutavad või ravi kaaluvad patsiendid arutama riske ja kasu oma arstidega, eriti need inimesed, kellel on muid teadaolevaid nägemisnärvi probleeme, nagu glaukoom või olemasolev nägemiskaotus, väidavad eksperdid.

Tagasi üles