Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mida teha, et festivalil narkootikumid jalust ei niidaks?

Copy
Kõige ohutum on uimastid võtmata jätta.
Kõige ohutum on uimastid võtmata jätta. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituut (TAI) avaldas festivalikülastajatele meelespea, mis aitab vältida narkootiliste ainete tarvitamisega seotud negatiivseid tagajärgi.

TAI meelespeas nenditakse, et uimastite kasutamist ei toetata. Kui aga festivalikülastaja otsustab neid proovida, tuleks järgida ohutuma tarvitamise põhimõtteid. Kõige ohutum viis uimasteid tarvitada on neid üldse mitte tarvitada!

Enne uimastite tarvitamist tuleb meelespea kohaselt esiti veenduda, et teadmised konkreetse aine mõjudest, ohtudest, annustamisest ja võimalike kahjude vähendamisest on põhjalikud ja ajakohased. Võimalusel tuleks uimasteid alati testida. Eestis laboratoorset testimisteenust ei pakuta, ent reagendi-põhiseid teste (pill tests, reagent tests) saab hankida internetist. Need ei ütle tableti või pulbri täpset koostist, küll aga näitavad, kas aine sisaldab ka tegelikult seda, mida väidetakse, ning aitavad veenduda, et uimasti ei sisalda soovimatuid toimeaineid.

  • Mis tahes uimasteid sa ka ei tarvita, alusta väikesest kogusest ja oota alati vähemalt kaks tundi enne uuesti proovimist, et paremini aru saada uimasti mõjust. 
  • Ära tarvita aineid, kui oled üksinda. Nii ei saa keegi sind aidata, kui midagi peaks juhtuma.
  • Väldi uimastite hankimist festivalil, sest need on sageli halva kvaliteediga, võivad sisaldada lisaaineid või olla hoopis arvatust muud ained. Näiteks võidakse retseptiravimite pähe müüa võltsravimeid, mis sisaldavad eluohtlikke nitaseene. Festival ei ole hea koht endale tundmatute ainetega eksperimenteerimiseks.
  • Uimastite segamine võib tekitada segadust. Enne uimastite segamini tarvitamist veendu, kas need üldse sobivad kokku. Näiteks alkoholi ja teiste depressantide omavahel kombineerimine võib olla väga ohtlik! Lisainfot uimastite koosmõju kohta leiab TripSiti veebilehelt.
  • Ole teadlik GHB ehk korgijoogi ohust! Korgijook.ee veebilehelt leiab täpsemat infot, kuidas end ja oma lähedasi korgijoogi eest kaitsta.
  • Kuidas sa end tunned? Millises meeleolus oled? Enne millegi tarvitamist hinda enda emotsionaalset seisundit. Uimastite tarvitamine võib negatiivseid emotsioone ja meeleseisundeid võimendada. Vajadusel saad oma vaimse seisundi hindamiseks kasutada emotsionaalse enesetunde testi.
  • Olenevalt palavusest ja kehalisest tegevusest joo 1–2 klaasi (250–500 ml) vett tunnis, mitte rohkem ega vähem. Soovitame juua mineraalvett, mis aitab hoida soolade tasakaalu.
  • Ära unusta söömist! Täisväärtuslik toit aitab organismil toime tulla pikkade ööde ja tantsimisega ning vähendab uimastitest tekkivaid kahjusid. Ilma söömiseta võivad pohmakad ja muud tarvitamisest tekkivad kahjud olla palju suuremad. Loe tasakaalus ja mitmekesise toitumise kohta lähemalt veebilehelt toitumine.ee.
  • Puhkamine on väga oluline. Festival kestab mitu päeva ja magamatus suurendab oluliselt uimastitest tekkivaid kahjusid (ärevus, psühhoosid jne). Kui vahepeal puhkad, siis on festival palju nauditavam.
  • Tegevuste planeerimine võimaldab igasuguseid ohte ja kahjusid vähendada.
  • Ära kaota sõpru silmist, hoia nendega kontakti. Lepi sõpradega kokku kohtumiskoht juhuks, kui telefon ei tööta. Kui tarvitate sõpradega uimasteid, andke sellest üksteisele teada ja arvestage üksteisega. Valige oma seltskonnale kaine grupijuht.
  • Hoolitseme üksteise eest! Kui midagi juhtub või tunned kellegi pärast muret, siis anna sellest kohe festivali personalile teada. Üledoosi kahtluse korral helista kohe 112. Abi küsimise eest ei karistata kedagi. Sinu ja su kaaslaste ohutus on kõige tähtsam.
  • Harrasta turvaseksi! Nakatumiseks HIVsse või teistesse seksuaalsel teel levivatesse infektsioonidesse piisab vaid ühest kaitsmata vahekorrast. Loe turvaseksi kohta lähemalt veebilehelt hiv.ee.
  • Vaikimine ei tähenda nõusolekut, nõusolek peab olema selgelt välja öeldud. Oluline on teise inimese soovide vastu huvi tunda ja luua olukord, kus teisel on vajaduse korral lihtne «ei» öelda. Nõusolek ühel hetkel ei tähenda nõusolekut järgmisel hetkel. Loe sotsiaalkindlustusameti veebilehelt lähemalt, kuidas seksuaalselt ahistamist märgata ning mida selles olukorras ette võtta.
  • Arvesta ilmaga – ära jää liiga kauaks päikese kätte või külmeta öösel. Uimastid võivad ülekuumenemist ja alajahtumist võimendada.
  • Uuri välja enne festivalimelusse sukeldumist, kus asub chill-out ala, meditsiiniline abi, turvameeskond. Hakka turvalisema ööelu vabatahtlike ehk ööhaldjate jälgijaks Instagramis @oohaldjad või vaata nende veebilehte oohaldjad.ee ja ole kursis, millistelt sündmustelt ja festivalidelt neid leida võib.

Pea meeles, et kui sul on narkootikumide kohta küsimusi või vajad abi, siis võid alati julgelt pöörduda narko.ee tugiliinile:

  • helistades lühinumbril 1747 või +372 641 4110;
  • saates e-kirja aadressil 1747@narko.ee;
  • kirjutades narko.ee veebilehele vestlusrakenduses.

Väsimus pärast intensiivset nädalavahetust on normaalne. Kui võimalik, jäta endale pärast festivalil osalemist vaba aeg, sest otse tööle minek või muude argitoimetuste juurde naasmine võib olla raske nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Puhka ja maga korralikult välja; söö ja joo tervislikult, et kulutatud energia taastada; proovi leida aega õues veetmiseks, kui väsimus on suur, siis kasvõi jaluta rahulikult ringi; suhtle lähedastega. Tutvu vaimse tervise vitamiinidega veebilehel peaasi.ee.

Tagasi üles