Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Käimas on kliinilised katsed: vähihaigetele luuakse personaalseid vaktsiine

Copy
Inglismaa haiglad teevad koostööd, et pakkuda vähihaigetele personaliseeritud vaktsiine.
Inglismaa haiglad teevad koostööd, et pakkuda vähihaigetele personaliseeritud vaktsiine. Foto: Unsplash

Vähiravi vallas pakutakse nüüd patsientidele personaalseid vaktsiine osana NHSi katseprogrammist. Sellise personaalse vaktsiini loomiseks kasutatakse mRNA tehnoloogilist baasi – sama, mis tõi edu Covidi vaktsiinide loomisel.

Royal Wolverhamptoni Trust (RWT) on üks kolmekümnest Inglismaa haiglast, mis on liitunud NHS Englandi uue vähivaktsiini käivitusprogrammiga (Cancer Vaccine Launch Pad ehk CVLP). RWT eesmärk on suunata programmi kaks patsienti kuus.

RWT esindaja Sarah Glover ütles, et tegemist on põneva ja uuendusliku programmiga, mis pakub patsientidele võimalust osaleda murrangulistes vähiravikatsetes. Vaktsiinid töötatakse välja, analüüsides patsientide kasvajat, et tuvastada mutatsioonid, mis on spetsiifilised just nende vähile. Selle teabe põhjal loovad arstid eksperimentaalse individualiseeritud «vähivaktsiini», mille eesmärk on esile kutsuda immuunvastus, mis võib takistada vähi taasteket.

Vaktsiine arendavad biotehnoloogia ettevõtted BioNTech ja Genentech, kuid need on endiselt katsetamisfaasis ja pole veel regulaatorite poolt heaks kiidetud.

Allikas: BBC

Tagasi üles