Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See ravim võib täielikult kaitsta HIVsse nakatumise eest

Copy
HIV-nakkuse ja süüfilise koosmõju ilming.
HIV-nakkuse ja süüfilise koosmõju ilming. Foto: Shutterstock

Uus ravim suudab naistel HIV-infektsioone paremini ära hoida kui kaks praegu saadaval olevat ravimit, näitasid Lõuna-Aafrikas ja Ugandas läbi viidud suure kliinilise uuringu tulemused.

Uuringus hinnati 5000 osalejat, et võrrelda kapsiidi inhibiitorit lenakapaviir kahe teise HIV ennetusvahendiga, vahendab The Conversation. Ravim häirib HIV-kapsiidi ehk valgukatet, mis kaitseb viiruse geneetilist materjali ja paljunemiseks vajalikke ensüüme.

Leiti, et kuue kuu jooksul saavutati kaks korda aastas süstitava lenakapaviiriga 100-protsendiline edukuse määr, samas kui teised kaks ravimit ei olnud nii tõhusad. Proactive Health Solutions tegevjuht dr Fundile Nyati ütles Primedia Plusile, et see muudab HIV ennetamise viisi oluliselt.

Lõuna-Aafrikas mõjutab HIV umbes 8,45 miljonit inimest ja Ugandas umbes 1,2 miljonit inimest. Leviku pidurdamiseks testisid teadlased kolme PrEP-ravimit, millest kaks on praegu kasutusel. Uuringus osalejad jagati kolmeks rühmaks topeltpimedas uuringus, mille korral pole osalejatel ega arstidel teada, millist ravimit manustatakse, et vältida platseeboefekti.

Aafrika naiste hinnangul on Truvada igapäevast raviskeemi keeruline järgida, eriti vanuses 16–25. Uus PrEP-lahendus, lenakapaviir, kaotaks selle probleemi, kuna seda süstitakse kaks korda aastas. Samuti testiti uuemat igapäevast ravimit Descovy F/TAF, mis jaotub organismis tõhusamalt kui Truvada. See on tavaliselt kasutusel transsooliste meeste ja naiste seas kõrge sissetulekuga riikides.

Uuringus osalenud 2134 naist, kes said lenakapaviiri süsti, ei nakatunud HIVsse. Truvadat võtnud 1068 naisest nakatus viirusesse 16 ja Descovyt võtnud 2136 naisest nakatus 39, teatas The Conversation.

Nüüd liigutakse edasi uuringute teise faasi, kus osalejatele öeldakse, millist ravimit nad saavad, ja antakse ravimi osas valikuvõimalus. Samuti on käimas uuring, mis hindab teisi demograafilisi rühmi, kuna seksuaalne aktiivsus mõjutab ravimi tõhusust. Kui eelmisel aastal diagnoositi 1,3 miljonit uut HIV juhtumit, siis uus lahendus võiks hinnanguliselt vähendada üleilmset iga-aastast nakatumist 500 000 inimeseni.

Loe siit lähemalt HIV ennetamiseks mõeldud ravimite kasutamise võimaluste kohta Eestis.

Märksõnad

Tagasi üles