Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kolm asja vähendavad vähiriski hüppeliselt

Copy
B-hepatiidi ägedas faasis esineb kollatõbi.
B-hepatiidi ägedas faasis esineb kollatõbi. Foto: Shutterstock

Muudetavad riskitegurid, nagu suitsetamine ja vähene liikumine, võivad uue uuringu kohaselt olla peaaegu poolte vähiga seotud surmade peamiseks põhjuseks USA täiskasvanute seas, kel vanust üle 30 eluaasta.

Ameerika vähiliidu teadlaste meeskond analüüsis 1,78 miljonit vähijuhtumit aastast 2019. Jõuti järeldusele, et lihtsad tervislikud valikud ja parem juurdepääs tervishoiule võivad oluliselt vähendada vähki haigestumise ja selle tagajärjel suremise riski, vahendab Science Alert.

Uuringus rõhutati, et suur hulk vähijuhte ja surmasid on tingitud muudetavatest riskiteguritest, mis tähendab, et ennetusmeetmete lai ja õiglane rakendamine võib vähikoormust oluliselt vähendada. 30 vähitüübist, mida uuriti, oli 19 puhul üle poole juhtudest ja surmadest seotud muudetavate riskiteguritega.

Kolm peamist asja, mille kaudu saab vähiriski oluliselt vähendada, on suitsetamisest loobumine, liigse kehakaalu alandamine ja vähiga seotud viirustest hoidumine (näiteks hepatiit B), mille vastu saab vaktsineerida, ja selle ravi. Suitsetamine oli suurim riskitegur, olles seotud 19,3 protsendi vähijuhtudega. Liigne kehakaal oli teisel kohal 7,6 protsendiga, sellele järgnes alkoholi tarbimine (5,4 protsenti), UV-kiirgus (4,6 protsenti) ja kehaline passiivsus (3,1 protsenti).

Teadlased leidsid, et emakakaelavähi juhtumite puhul oli riskitegurite osakaal 100 protsenti, kuna HPV-vastane vaktsineerimine võib selle riski sisuliselt kaotada. Kõige rohkem esines kopsuvähi juhtumeid, 2019. aastal oli 104 410 juhtumit meestel ja 97 250 juhtumit naistel seotud muudetavate riskiteguritega.

See rõhutab suitsetamisest loobumise ja varajase kopsuvähi avastamise sõeluuringute tähtsust. Samuti võivad tervisliku kehakaalu ja toitumise säilitamise meetmed oluliselt vähendada vähijuhtumite ja surmade arvu riigis.

Kuigi geneetika ja keskkonnategurid võivad samuti mõjutada vähki haigestumise tõenäosust, on uus uuring oluline meeldetuletus, kui paljusid vähijuhtumeid saab ennetada, loobudes suitsetamisest, jälgides kehakaalu, kasutades päikesekaitsevahendeid või tarbides vähem alkoholi.

Tagasi üles