Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mis on kuiva naha suvise näohoolduse päästerõngad?

Copy
Kuiv nahk on suvel sagedaseks probleemiks.
Kuiv nahk on suvel sagedaseks probleemiks. Foto: Shutterstock

Nahk on keha esmane kaitsekiht välisärritajate vastu, seega tuleb suvel kohendada oma näohooldusharjumusi vastavalt ilmale. Kosmeetikakonsultant jagab nõuandeid, kuidas hoida nahk terve ja särav.

Benu apteegi kosmeetikakonsultandi Marite Talbre sõnul kaotab suvel palava ilmaga keha tavapärasest rohkem niiskust, mis on eriti probleemne kuiva ja tundliku nahatüübi puhul.

«Kui suvel lisada näohooldusrežiimi tõhusamaid niisutajaid, õnnestub hoolitseda naha niiskustasakaalu eest. Jahutava toimega tooted aitavad hoida naha värskena. Kõrge temperatuur ja tugev päikesekiirgus võivad muuta nahka õhemaks ja tundlikumaks ning rasusel nahal võib suvekuudel tekkida tavapärasest rohkem vistrikke,» selgitab Talbre kuuma ilma ohutegureid nahale.

Naha niisutamine

Et ära hoida põletike teket, soovitab spetsialist naha regulaarset koorimist. «Koorimine eemaldab surnud naharakud, soodustab naha uuenemist ja annab klaari jume. Ära ei tohiks unustada kohest naha niisutust pärast koorimist,» märgib Talbre. Ta soovitab lisada nahahooldusrutiini ka maskid, mis suurendavad niiskustaset. «Boosterʼid sobivad hästi kreemi alla, toonikud niisutavad ja värskendavad. Termaalvee sprei pakub nahale kohest mugavustunnet, rahustab, jahutab ja niisutab,» soovitab kosmeetikaspetsialist.

Termaalvesi rahustab Talbre sõnul tundlikku, ärritunud või allergiale kalduvat nahka, sisaldades rikkalikult mineraale ja mikroelemente. «Termaalvee optimaalne mineraalne tasakaal ja spetsiifiline mikrofloora annavad sellele unikaalsed omadused, mis võimaldavad nahka kuivatamata rahustada. Sprei on sobilik igapäevaseks kasutamiseks pärast naha puhastamist, kuid sobib ka värskendamiseks päeva jooksul meigi peale,» selgitab ta.

Päikesepõletuse leevendamine

Kosmeetikakonsultandi kinnitusel on päikesekreemi valikul kõige olulisem valida oma nahatüübile vastav toode. «Päikesekaitsetoodet kasutades tuleb tutvuda toote infoga ja järgida täpset kasutusjuhendit. Mida rohkem õues viibime, seda tervemad oleme. Sellegipoolest kasutab terviseteadlik inimene päikese käes olles erinevaid päikesekaitse meetodeid ja hoiab oma nahal silma peal,» rõhutab Talbre.

Päikesepõletus võib jätta naha punaseks, soojaks ja valulikuks. Rasketel juhtudel võib see põhjustada villide teket, palavikku, külmavärinaid, peavalu ja üldist haigustunnet. Päikesepõletuse tagajärjel hakkab nahk maha kooruma umbes nädala pärast. «Apteegis on olemas spetsiaalsed tooted, nagu Burnjel geel, mis on kohese toimega kiire põletuse leevendaja,» soovitab Talbre.

Päikeseallergia ennetamine

Päikeseallergia ehk fotodermatiit on ülitundlikkus valguse suhtes, mille peamisteks sümptomiteks on naha punetus, turse, sügelev ja põletav lööve ning villid. Fotodermatiiti saab kosmeetikakonsultandi kinnitusel ennetada hoolika päikesekaitsega: piirates kokkupuudet päikesega, vältides tipptunde, mil päike on kõige intensiivsem, kandes kaitseriietust ja kasutades päikesekaitsetooteid, mis pakuvad kõrget kaitset. «Kui lööve on juba tekkinud, siis hooldatakse vastavalt sümptomitele – jahutamine ja sügeluse leevendamine,» lisab spetsialist.

Kuigi päikesekreem on Talbre sõnul aastaringne abimees UV-kiirguse vastu, siis päikesekaitsevahenditele tasub kõige rohkem mõelda suvel, mil koos perega kõige rohkem õues viibitakse.

Päikesekaitse 10 põhireeglit lastega puhkamisel

  1. Kasuta õigeid päikesekaitsevaheneid;
  2. ära viibi liiga pikalt päikese käes;
  3. väldi keskpäevasel ajal päikest;
  4. kaitse lapsi päikese eest puuvillasest või linasest materjalist riietusega;
  5. vältida kuni kuuekuustel lastel otsese päikese käes viibimist;
  6. kasuta päikesekaitsekreemi vastavalt märgistusel toodud juhistele;
  7. vali kõigile perekonnaliikmetele sobiv päikesekaitsekreem;
  8. kanna kreemi nahale vahetult enne või kuni 30 minutit enne päikese kätte minekut, lisaks pärast ujumist;
  9. ära hinga pihustatavat päikesekaitsekreemi sisse;
  10. pese kreem õhtul enne magamaminekut maha.

Märksõnad

Tagasi üles