Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Ripsmepikendused võivad põhjustada ohtralt tervisehädasid

Copy
Kas ripsmepikenduste panek on seda väärt?
Kas ripsmepikenduste panek on seda väärt? Foto: Shutterstock

Ülimalt pikad ja paksud ripsmed võivad olla moes, kuid kas need on väärt kulutusi ja terviseriske?

Loomulikud ripsmed kaitsevad silmi, suunates õhu silmamunalt eemale ja hoides ära õhust levivate osakeste sattumist silma, vahendab The Conversation.

Ripsmepikendused on üksikfiibrid, mis kinnitatakse iga loomuliku ripsmekarva külge ükshaaval. Need võivad olla valmistatud erinevatest materjalidest, sealhulgas looduslikest kiududest nagu siid ja naaritsa või hobuse karvad, või sünteetilistest kiududest nagu nailon või plast. Kinnitamiseks kasutatakse liimi, mis võib tekitada probleeme.

Enamik tehnikuid teeb enne kohtumist testi, tavaliselt randmel või kõrva taga, et kontrollida allergiat liimi suhtes; siiski, isegi kui allergilist reaktsiooni ei esine, võivad liimis olevad kemikaalid tundlikul silmaümbruse nahak tekitada ärritust ning liimi kaal ripsmetel võib põhjustada edasist ärritust.

Palju võimalikke probleeme

Õige paigaldamine on ülioluline. On esinenud juhtumeid, kus silmalaud on ripsmeliimi tõttu kokku kleepunud. Liim ei tohi kunagi sattuda silmapinnale.

Ühes uuringus teatas üle 60 protsendi naistest keratokonjunktiviidist – silmahaigus, mis hõlmab nii sarvkesta kui ka sidekesta põletikku – pärast ripsmeliimi sattumist silma. Samas uuringus teatati, et 40 protsendil naistest oli allergiline reaktsioon liimile.

Silmaarst Brian Boxer-Wachler ütles USA telesaates «The Doctors», et ripsmeliimi asemel on kasutatud ka palju tugevamat küüneliimi, ning ühe naise silmalaud olid kokku kleebitud superliimiga, mida kasutati ripsmepikenduste paigaldamiseks.

Ripsmeliimid võivad põhjustada ka muid tervisehädasid. Ühes uuringus testiti 37 tarbija- ja professionaalset ripsmeliimi formaldehüüdi suhtes, mis on vähi teket soodustav kemikaal. Leiti, et 75 protsenti testitud professionaalsetest liimidest sisaldasid formaldehüüdi ja neljas tavatarbijatele suunatud liimis oli see samuti olemas, kuigi seda polnud koostisosaks märgitud.

Liimi säilitusained võivad põhjustada toksilist konjunktiviiti ja sidekesta erosiooni – kui sarvkesta pinnal olev epiteelirakkude kiht lõdveneb. See seisund on valulik ja võib mõjutada nägemist.

Kõige sagedasem ripsmepikenduste komplikatsioon on blefariit – lauäärte põletik või ärritus. Silmalaugude servades asuvad ripsmete folliikulid, kus on kaht tüüpi näärmeid, mis toodavad antimikroobseid aineid, et vältida bakterite kogunemist silmade ümber. Ripsmete muutused takistavad seda protsessi, põhjustades bakterite kogunemist ja blefariiti.

Ripsmeseerumitega võivad samuti kaasneda ohud

Samuti võib isegi kõige professionaalsem ripsmepikenduste eemaldamine olla kahjulik loomulikele ripsmetele.

Seetõttu on mõned inimesed eelistanud ripsmeseerumeid. Näiteks prostaglandiiniga ripsmekasvu seerumid on populaarsed, kuna need võivad märkimisväärselt suurendada loomulike ripsmete pikkust, paksust ja tumedust.

Hiljuti on prostaglandiinanaloogide – sarnaste molekulide – kasutamine muutunud tavaliseks. Kuid mõlemat tüüpi tooted võivad mõjutada tervist. Need võivad muuta iirise värvi püsivalt ja põhjustada rasvkoe kadu silmade ümbruses, mis võib muuta silmade väljanägemist õõnsamaks.

Kui soovite investeerida ripsmete parandamisse, veenduge, et külastate kogenud tehnikut professionaalses salongis, kus on laitmatu hügieen – ja kui väärtustate oma loomulikke ripsmeid, ärge tehke seda regulaarselt.

Tagasi üles