Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Migreeni kohta tehti suur avastus

Copy
Migreen kimbutab paljusid.
Migreen kimbutab paljusid. Foto: Shutterstock

Migreeni tekke põhjused pole endiselt selged, aga hiljutistest uuringutest on koorunud haiguse kohta uusi olulisi teadmisi.

Lühikesed aminohappeahelad, mida nimetatakse kaltsitoniini geeniga seotud peptiidideks (CGRP), võivad olla migreenihoogude taga. CGRPd sihikule võtvad ravimeetodid on juba turul. Samuti on viiteid, et tserebrospinaalvedeliku ehk pea- ja seljaajuvedeliku nii-öelda äravoolusüsteemide talitlushäired võivad mõnikord migreeni põhjustada. Pea- ja seljaajuvedelik on lümfisarnane vedelik, mille reservuaarid on ajuvatsakestes. 

Põhja-Carolina ülikooli meditsiinikooli teadlased leidsid, et CGRP võib otseselt takistada pea- ja seljaajuvedeliku äravoolu ajust, mis tekitab migreeni ajal kogetava surve ja valu, vahendab Science Alert.

«Meie uuring tõi esile aju lümfisüsteemi tähtsuse migreenivalu patofüsioloogias,» ütles füsioloog Kathleen Caron. «Leidsime, et migreenivalu mõjutavad muutunud interaktsioonid immuunrakkudega ja CGRP, mis takistab pea- ja seljaajuvedeliku väljavoolu meningeaalsetest lümfisoontest.»

Migreenihoogude ajal on seda neuropeptiidi rohkelt ajukelmes ehk ajukestas. Hiirte ja nende kultiveeritud rakkudega tehtud katsetes avastasid teadlased, et CGRP mitte ainult ei edasta valusignaale neuronite vahel, vaid blokeerib ka vedelikuvoolu aju lümfisüsteemist, mis võib seletada migreeniga seotud survetunnet.

Nitroglütseriinist põhjustatud migreeniga hiiremudelis ilmnes, et hiired, kellel olid geneetiliselt eemaldatud lümfisüsteemi CGRP retseptorid, muutusid neuropeptiidi suhtes «immuunseks» – märkimisväärselt vähenes krooniline migreenivalu.

Pea- ja seljaajuvedelikku säilitatakse närvisüsteemis mitmes nii-öelda kambris, mis on ühendatud keerulise meningeaalsete lümfisoonte võrgustikuga. See hõlbustab vedeliku voolu aju kudedesse ja samuti sinna immuunrakkude toimetamist.

Kui hiiremudelis süstiti CGRP otse aju olulisse pea- ja seljaajuvedeliku reservuaari, sulgusid meningeaalsete lümfisoonte poorid, põhjustades ajuvedeliku süsteemi ummistuse ja vähendades märkimisväärselt pea- ja seljaajuvedeliku äravoolu.

Kuigi uuring lisab tõendeid CGRP rollist migreenis ja migreenivalus, on endiselt ebaselge, mis täpselt selle süsteemse rikke käivitab. See aga aitab paremini mõista, miks CGRPd sihikule võtvad migreeniravimid on tõhusad.

Märksõnad

Tagasi üles