Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Looduslik abivahend aitab kehas põletikku alandada

Copy
Mis hoiab vitaalsena?
Mis hoiab vitaalsena? Foto: Shutterstock

Looduslik peptiid nimega PEPITEM võib noorendada eakate immuunvastust ja kaitsta põletikuliste protsesside eest, mida peetakse paljude vanusega seotud haiguste peamiseks põhjuseks, selgub ajakirjas npj Aging avaldatud uuringust.

PEPITEM tuvastati esmakordselt 2015. aastal Birminghami ülikoolis ja sel on potentsiaali vähendada vanusega seotud põletikku ja taastada normaalne immuunfunktsioon, vahendab Birminghami ülikool.

Teadlased, eesotsas dr Myriam Chimeni, dr Asif Iqbali ja dr Helen McGettrickiga, uurisid, kuidas vananemine mõjutab põletikureaktsiooni ja kuidas PEPITEM suudab neid mõjusid leevendada. Nad avastasid, et tervislikus immuunsüsteemis reguleerib PEPITEM immuunrakkude liikumist, et vältida liigset reaktsiooni. Selliste haiguste, nagu reumatoidartriit ja luupus, korral on see rada häiritud, põhjustades kroonilist põletikku.

Loomamudelit kasutades leidsid teadlased, et vanematel hiirtel oli tugevam immuunvastus, mida PEPITEM vähendas. See viitab sellele, et PEPITEMi aktiivsus vanusega väheneb. Samuti uurisid nad inimeste immuunsüsteemi B-rakke ja leidsid, et vanematel täiskasvanutel oli puudujääk signaalirajas, mis on vajalik PEPITEMi tootmiseks. See omakorda põhjustab suurenenud T-rakkude liikuvust ja põletikku.

Tulemused viitavad võimalusele arendada välja vanusega seotud muutusi leevendada aitav aine, mis vähendab põletikku ja toetab eakatel immuunfunktsiooni. Birminghami ülikool on esitanud mitmeid patente, mis on seotud PEPITEMi ja selle komponentidega.

Märksõnad

Tagasi üles