Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Šveitsis kavatsetakse kasutusse võtta selline ulmeline enesetapukapsel (3)

Copy
Sarco kapsel vähendab kiiresti hapnikutaset, mis väidetavalt viib minuti jooksul "rahuliku surmani".
Sarco kapsel vähendab kiiresti hapnikutaset, mis väidetavalt viib minuti jooksul "rahuliku surmani". Foto: The Last Resort

Šveitsi organisatsioon, mis spetsialiseerub abistatud enesetappudele, on teatanud, et portatiivne enesetapukapsel võib varsti terves riigis kasutusele tulla.

See uuenduslik, kuid siiski äärmiselt vastuoluline seade – Sarco kapsel – on loodud, et võimaldada valutut ja iseseisva surmaminekut ilma otsese meditsiinilise järelevalveta.

2019. aastal esmakordselt avalikustatud seade asendab kapslis oleva hapniku lämmastikuga, mille tulemusel tekib hüpoksia – seisund, kus kehas on ohtlikult madal hapnikutase, mis viibki inimese hukkumiseni.

Initsiatiivi taga olev organisatsioon «The Last Resort» on kindlalt väitnud, et seadusebarjääre Sarco kapsli kasutamiseks riigis ei eksisteeri.

Riigi õigusraamistik lubab üldiselt abistatud enesetappu, kui indiviid ise aktiivselt sooritab selle viimase teo, mis viib surmani.

Kuigi organisatsioon ei ole avalikustanud esimese kasutaja või esmakasutuse täpset aega ja kohta, et vältida meedia tähelepanu, on kinnitatud, et protsess viiakse läbi privaatses, looduslikus keskkonnas eravaldusel enne aasta lõppu.

Enesetapukapsli teke ja areng

Sarco kapsli loomise ajendiks oli Tony Nicklinsoni, Suurbritannia elanik, kes kannatas lukustussündroomi all.

2012. aastal pöördus Tony õigusmeeskond Dr Philip Nitschke poole, kes on tuntud ka «Deliverance Machine'i» leiutamise poolest, mis praegu on Briti Teadusmuuseumis näitusel ka näha. Seejärel töötas Dr Nitschke välja enesetapukapsli.

Dr Nitschke ise koges kapsli toimimist 2024. aasta mais, kasutades hapnikutoitel ninaotsikuid ja aktiveerides kapslis lämmastiku voo.

Ta teatas, et gaasi sisenemise tunne kapslisse oli vaevu märgatav ja näeb seadme kasutajatele meelerahu andvat, mida võib-olla võimendab rahulik vaade kapsli aknast.

Oluline on märkida, et kapsli põhjalik testimine viidi hiljuti läbi Rotterdamis, Hollandis, kus tagati, et seade vähendab hapnikutaset järjekindlalt ja usaldusväärselt, põhjustades rahuliku surma umbes 60 sekundi jooksul.

Sarco kapsli nõudlus ja tööpõhimõte

«The Last Resorti» tegevjuht Florian Willet avaldas pressikonverentsil, et huvi Sarco kapsli vastu on juba suur ja inimesed on aktiivselt uurimas selle kasutamise võimalusi.

Ta ennustab selle kasutuselevõttu lähitulevikus, iseloomustades protsessi kui rahulikku üleminekut igavesse unne.

Sarco töötab, luues madala hapniku ja madala süsinikdioksiidi sisaldusega keskkonna, kasutades selleks kapsli aluses toodetud lämmastikku. Lämmastiku voog aktiveeritakse kapsli sees oleva nupuga, tagades, et keegi väljastpoolt ei saa protsessi alustada.

Kuid enne Sarco kapsli kasutamist peavad isikud läbima psühhiaatrilise hindamise, et veenduda, et neil on sellise otsuse tegemiseks vajalik vaimne seisund.

See samm tundub olevat oluline, arvestades, et inimesed ei saa viimastel minutitel meelt muuta.

«Kui vajutate seda nuppu, ei ole enam tagasiteed,» selgitas Dr Nitschke.

Juriidilised ja eetilised kaalutlused

«The Last Resorti» nõukogu liige ja advokaat Fiona Stewart selgitas, et kapsli kasutamise miinimumvanus on 50 aastat, kuigi erandeid võidakse teha raskelt haigetele üle 18-aastastele isikutele.

Ta rõhutas, et Sarco ei ole mõeldud surmanuhtluseks ja püüab abistatud enesetappu «demedikaliseerida», kaotades vajaduse arsti kohaloleku järele.

Rahalised ja ühiskondlikud mõjud

Sarco kasutamine on suhteliselt odav, kasutajatel tuleb katta vaid umbes 18 Šveitsi frangi (19 euro) suurune lämmastiku maksumus.

Kuid selle tehnoloogia potentsiaalne mõju ühiskonnale ja küsimused tehnoloogia rolli kohta elu lõpu otsustes on palju keerulisemad ja ulatuslikumad.

Kuigi Sarco kapsel on äratanud huvi mõnede isikute seas, kes tahavad kontrollida oma elu lõpuhetke, on see sütitanud laiemat arutelu abistatud enesetapu eetiliste aspektide üle.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles