Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Valgus võib aidata eemal hoida levinud terviseprobleemi

Copy
Valguse võim
Valguse võim Foto: Shutterstock

Harvardi ülikooliga seotud Brighami ja naistehaigla teadlaste uuring viitab, et päikese käes veedetud aeg võib tuju parandada, kuna see mõjutab und.

Uuringus osales üle 6600 inimese ja tulemused näitasid, et need, kes veetsid rohkem aega eredas valguses, magasid regulaarselt ning regulaarne uni oli seotud vähemate depressioonisümptomite ja väiksema kerge või raske depressiooni riskiga. Tulemused avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Kaaseautor Susan Redline, Harvardi meditsiinikooli unemeditsiini professor ja Brighami unekeskuse vanemarst, rõhutas, et regulaarne uni avaldab tervisele laialdast mõju. Uuringut juhtinud Danielle A. Wallace'i sõnul leiti, et rohkem eredas valguses veedetud aega oli mõõdukalt seotud vähemate depressioonisümptomitega ning une regulaarsus selgitas osaliselt seda seost.

Kõrgem D-vitamiini tase oli samuti seotud rohkema ereda valguse käes veedetud aja ja parema une regulaarsusega, kuid mitte depressioonisümptomitega.

Autorid märkisid, et uuringutulemuste puhul ei saa rääkida otseselt põhjuslikust tõendusest. Näiteks võivad depressioonisümptomid mõjutada väljas veedetud aega ja ereda valguse käes viibimist.

Märksõnad

Tagasi üles