Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Biden Covidis: mis ootab üle 80-aastast koroonaviirusse haigestunut? (2)

Copy
President Biden põdes Covidit ka 2022. aastal.
President Biden põdes Covidit ka 2022. aastal. Foto: LEAH MILLIS

Kui USA poliitika teel 2024. aasta presidendivalimisteni oleks Hollywoodi põnevik, oleks see film täis süžeepöördeid ja üllatusi. Viimane keerdkäik – seda pärast Donald Trupile tehtud atentaati – on see, et president Joe Bidenil on Covid ja ta on kodus isolatsioonis.

Bideni arst ütleb, et tema sümptomid on kerged ja hõlmavad nohu, köha ja üldist halba enesetunnet. Tema kehatemperatuur, hapnikutase ja hingamissagedus on normis.

Biden, kellel on varem kaks korda Covid diagnoositud, on saanud oma Covidi vaktsiini ja tõhustusdoosid ning võtnud esimese annuse viirusevastast ravimit Paxlovid.

Pole kahtlust, et Biden saab parimat võimalikku arstiabi. Kuid nagu hiljutine meediakajastus meelde tuletab, on ta 81-aastane.

Õnneks ei ole aasta 2020

Kui oleksime 2020. aastas, oleks Covidi diagnoos selles vanuses üsna riskantsete tagajärgedga.

See oli aeg enne Covidi vaktsiine, enne spetsiifilisi Covidi ravimeid ja enne, kui me Covidist nii palju teadsime, kui teame nüüd. Tol ajal tähendas üle 80-aastaseks olemine ja SARS-CoV-2 viirusega (viirus, mis põhjustab Covidit – toim) nakatumine suurt ohtu tervisele.

Pandeemia alguses oli selge, et raske haiguse ja surma tõenäosus suurenes vanusega. Varased andmed näitasid, et üle 80-aastase nakatumise korral oli umbes 15-protsendiline tõenäosus haigusesse surra.

Meenutagem, et endine Suurbritannia peaminister Boris Johnson sattus aprillis 2020 Covidi nakkuse tõttu intensiivraviosakonda, olles tol ajal 55-aastane. See on palju noorem kui Biden praegu.

Endine USA president Donald Trump oli samuti raskes seisus, kui tal oktoobris 2020 Covid diagnoositi. Ta oli siis 74-aastane.

Kuidas asjad on muutunud

Keerates kella 2024. aastasse, on palju muutunud.

Covid on endiselt haigus, mida tuleb tõsiselt võtta. Ja mõnele inimesele, kellel on teised terviseprobleemid (näiteks südamehaigus või diabeet), kujutab see endast suuremat ohtu. Ja muidugi teame rohkem Covidi pikaajalistest mõjudest.

Kuid oht, mida Covid üksikisikule kujutab, on nüüd väiksem kui kunagi varem.

Rohkematel meist on immuunsus

Esiteks on enamikul inimestel nüüd mingisugune immuunsus Covidi vastu, olgu see siis vaktsineerimise või varasema nakatumise tõttu, ja paljudel on mõlemad.

Fakt, et teie immuunsüsteem on viirusega kokku puutunud, muudab teie reaktsiooni nakkusele. Jah, on jätkuv probleem immuunsuse nõrgenemise ja viiruse muteerumisega, mis tähendab, et vajate regulaarseid tõhustusdoose. Kuid kuna teie immuunsüsteem on viirust varem «näinud», reageerib see tõhusamalt. See tähendab, et nakkuse tekitatud oht on palju vähenenud.

Me teame, et Biden on saanud oma tõhustusdoosid. Tõhustusdoosid on näidanud olulist kaitset raske haiguse ja surma vastu ning on eriti tähtsad vanemate vanuserühmade jaoks.

Nüüd on meil viirusevastased ravimid

Teiseks on meil ka viirusevastaseid ravimeid, näiteks Paxlovid, mis on tõhus Covidi raske versiooni ravi puhul, kui seda võetakse kohe pärast sümptomite ilmnemist.

Ühes uuringus vähendas Paxlovid, kui seda võeti kiiresti pärast nakatumist, raske haiguse või surma tõenäosust 89 protsenti. Seetõttu on see väga soovitatav neile, kellel on suurem risk raske haiguse tekkeks. Nagu teame, võtab Biden Paxlovidi.

Paxlovidi on seostatud ka tagasilöögi sümptomitega. See on olukord, kus inimene tundub olevat nakkusest taastunud, kuid sümptomid ilmuvad uuesti. Biden koges seda 2022. aastal.

Hea uudis on see, et isegi kui see juhtub, on seotud sümptomid enamasti kerged.

Biden saab parimat hooldust

Teine tegur on muidugi see, et Bidenil on juurdepääs maailma parimale arstiabile.

Kui tema sümptomid muutuksid raskemaks või tekiksid komplikatsioonid, võib olla kindel, et ta saab parimat ravi.

Allikad: The Conversation ja Medical Xpress

Tagasi üles