Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Ka õhusaaste võib psoriaasi vohama panna (1)

Copy
Vastavalt uuringule on pikaajaline kokkupuude õhusaastega seotud psoriaasi tekkega.
Vastavalt uuringule on pikaajaline kokkupuude õhusaastega seotud psoriaasi tekkega. Foto: Alejandro Bartolome

Pekingi Ülikooli õenduskoolis uuriti pikaajaliselt toimunud õhusaastega kokkupuute ja psoriaasi vahelisi seoseid ning õhusaaste ja geneetilise eelsoodumuse vahelist koostoimet psoriaasi tekkimisel. Analüüs hõlmas 474 055 isikut, kelle keskmine jälgimisperiood oli 11,91 aastat. Hiinas on õhusaaste problem ülitõsine ja psoriaas kuulub selliste autoimmunhaiguste hulka, mille käivitina on leitud varem mitmesuguseid erinevaid faktoreid: näiteks võivad selle geneetilise haiguse vallandada mõned ravimid.

Teadlased täheldasid positiivset seost psoriaasi riski ja õhusaaste kokkupuute vahel. Väikeste osakeste (<2,5 μm), peenete osakeste (<10 μm), lämmastikdioksiidi ja lämmastikoksiidide puhul iga interkvartiili vahemiku suurenemine tõi kaasa suurema riski. Ka mitmefaktorilised riskid olid kõrgemad, kui võrreldi suurima kokkupuute kvartiilis olevaid isikuid madalaima kokkupuute kvartiilis olevate isikutega.

Õhusaaste ja geneetilise eelsoodumuse vahel oli märkimisväärne koostoime psoriaasi tekkimisel. Isikutel, kes olid kõige kõrgemas õhusaaste kvartiilis ja kellel oli kõrge geneetiline risk, oli psoriaasi tekkerisk märkimisväärselt suurem võrreldes nendega, kes olid kõige madalamas õhusaaste kvartiilis ja kellel oli madal geneetiline risk.

«On oluline välja töötada ja rakendada tõhusaid meetmeid õhusaaste leevendamiseks ja inimeste kaitsmiseks psoriaasiga seotud mõjude eest,» selgitavad autorid.

Allikad: JAMA Network Open ja Medical Xpress

Tagasi üles