Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Pagulasabis ja Peaasi.ee keskuses alustavad tööd laste ja vanemate suhetele keskenduvad spetsialistid

Copy
Kõige enam vajab laps mõistvat suhet vanemaga.
Kõige enam vajab laps mõistvat suhet vanemaga. Foto: Shutterstock

Lähenemine «Räägime lastest» toetab lapsevanemaid ja aitab ennetada laste vaimse tervise raskusi. Lähenemise sisuks on toetavad vestlused spetsialisti ja lapsevanema vahel, mis aitavad mõista, kuidas lapsel läheb, kuidas kooskasvamine sujub ja kuidas muutustega toime tulla. Samuti saab laps võimaluse mõista peres toimuvat ja ka vanemate tundeid ja käitumist.

Eesti Pagulasabi kasutab lähenemist eriti haavatava sihtgrupi, pagulastaustaga laste vaimse tervise toetamiseks ja nende kohanemise soodustamiseks.

Pagulasperekonnad kogevad ümberasumisega seoses sageli suurt stressi. Peresuhete tugevdamine aitab perel ühiselt väljakutsetega toime tulla, luua turvatunnet, stabiilsust ning pakkuda üksteisele emotsionaalset tuge. See kõik on hädavajalik varasemate traumadega toimetulekuks ja uue keskkonnaga kohanemiseks,» selgitas Pagulasabi vaimse tervise valdkonna juht Laura Ombler.

«Tugevad peresuhted aitavad kaasa positiivsele lõimumisele kogukonnas. Lähenemine «Räägime lastest» laiendab meie tööriistakasti, pakkudes lisameetmeid perede kohanemisprotsessi toetamiseks,» lisas ta.

Peaasi.ee keskuses on tööd alustanud esimesed lähenemise «Räägime lastest» väljaõppe saanud spetsialistid ning sügisel liitub veel 15 spetsialisti.

««Räägime lastest» lähenemise kasutuselevõtt Peahea noortenõustamisel tähistab suurt edasiminekut perede kaasamisel noorte vaimse tervise probleemide süvenemise ennetamisse. Samuti vastab see vanemate ootusele mõista paremini oma last ja pakkuda vajalikku tuge raskel ajal,» rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

«Räägime lastest» on Soomes välja töötatud tõenduspõhine lähenemine, mille eesmärk on pakkuda peredele tuge, et ennetada igapäevaste takistuste muutumist vaimse tervise probleemiks. Lähenemist «Räägime lastest» saavad kasutada erinevate elualade spetsialistid, kes oma töös lapsevanemate või lastega kokku puutuvad.

Lähenemine on praeguseks juba kasutusel ennetus- ja peretöökeskustes Perepesad.

Räägime Lastest kasutamise laiendamisega seonduvaid tegevusi toetab Euroopa Komisjoni EU4Health programm projektiga «Let´s Talk about Children in Europe» ning arendustööd on toimumas koostöös riigisektori partnerite, erinevate valdkondade spetsialistide ja Soome Turu ülikooliga.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020. aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati Peaasi.ee-d kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Tagasi üles