Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Millised on kõige levinumad suuhaavandid ja kuidas neid ravida?

Copy
Foto: Shutterstock

Suuhaavandid on levinud probleem, mille tekkepõhjused ei ole lõpuni teada. Sageli soodustavad suuhaavandite teket ebapiisav suuhügieen, stress või ka breketite ja proteeside kandmine, kuid mõjutavaks teguriks võib olla ka geneetiline eelsoodumus. Mida peaksime veel suuhaavandite kohta teadma ja kuidas neid ravida?

Kuidas suuhaavandeid ära tunda?

Inimene võib suuõõne kahjustusi ära tunda mitmete sümptomite kaudu. Üks peamisi sümptomeid on valu või ebamugavustunne suus, mis võib varieeruda kergest ärritusest tugeva valuni. Sageli ilmnevad nähtavad haavandid, villid või valged laigud, mis võivad olla ümmargused või ovaalsed, punetavad, valkjad või kollakad. Haavandite ümber võib suu limaskest olla punane ja põletikuline ning kahjustatud piirkonnad võivad olla paistes.

Valu või ebamugavustunne suureneb tavaliselt söömisel, joomisel või rääkimisel, eriti kui kahjustus asub keelel, huultel või igemetel. Mõned inimesed tunnevad kahjustatud piirkonnas ka põletustunnet või kibedust ning piirkond võib tunduda kareda või ebaühtlasena keele all või sõrmedega katsudes. Vahel võivad kahjustatud piirkonnad veritseda, eriti kui need on põhjustatud vigastusest või ärritusest. Haavandid ja põletikud võivad põhjustada ka halba hingeõhku ning suuremad ja valulikumad kahjustused võivad raskendada ka rääkimist.

Millised on kõige sagedasemalt esinevad suuhaavandid?

Suuõõne kahjustuste seas on kõige tavalisemad aftid, aftoosne stomatiit ja väiksemad suulimaskesta vigastused.

Aftid – aftid on väikesed ümmargused või ovaalsed haavandid, mis ilmnevad sageli huulte sisepinnal, suulael või keele ümbruses. Need haavandid on tihti ümbritsetud punetava ja põletikulise alaga. Aftide suurus ja paiknemine suuõõnes varieeruvad. Nende tekkepõhjused pole täpselt teada, kuid võimalikud tegurid hõlmavad varasemaid suulimaskesta traumasid (näiteks breketite või proteeside tõttu), teatud toiduainete tarbimist, stressi ja geneetilist eelsoodumust. 40% inimestest, kellel esinevad korduvad aftid, on pereliikmetel sarnane probleem. Aftid võivad viidata ka mõnele muule terviseprobleemile, seega nende esinemisel tasub konsulteerida arstiga.

Aftoosne stomatiit – aftoosne stomatiit on haigus, mis mõjutab kuni 20% täiskasvanutest. Haavandid on enamasti hästi piiritletud, ümmargused või munajad ning meenutavad ville. Haavandite põhi on tavaliselt hallika või kollaka tooniga. Haavandite suurus varieerub mõnest millimeetrist kuni ühe sentimeetrini, sõltuvalt tüübist. Korduv aftoosne stomatiit on väga levinud. Põhjused on samuti ebaselged, kuid see võib olla seotud immuunsüsteemi häirete, stressi ja aneemiaga või suitsetamise tagajärjel. Haigus võib viidata ka Crohni tõvele, haavandilisele koliidile, HIV-nakkusele või muule tõsisemale terviseprobleemile (National Library of Medicine, 2024).

Väiksemad suulimaskesta vigastused – väiksemaid suulimaskesta vigastusi võivad põhjustada kergemad tegurid, näiteks juhuslik hammustamine, breketite hõõrdumisest tekkinud vigastused (huulte ja põskede hõõrdumine breketi traatide vastu) ning halvasti istuvad proteesid, mis võivad põhjustada traumaatilisi haavandeid luuharjadele, kui limaskest surutakse proteesi ja luu vahele. Tulemuseks on tursed, punetus ja haavandid, mis on sageli ka valulikud.

Millised peamised tegurid võivad suuhaavandeid põhjustada?

Suu limaskesta vigastused (esinevad peamiselt breketite- ja proteesikandjate seas).

Stress

B12 ja B1 vitamiinide puudus

Ebapiisav suuhügieen

Ärritava toimega toitude söömine (näiteks ananass)

Kuidas suuhaavandeid ravida?

Apteegist leiab suuhaavandite raviks erinevaid tooteid, mis aitavad kiiresti valu leevendada ja haavandite paranemisprotsessi kiirendada. Need tooted moodustavad suuõõne limaskestale kinnitudes kaitsekihi, mis katavad paljastunud närvilõpmed ning soodustavad kahjustunud kudede loomulikku paranemist. Enamiku toodete eesmärgiks on mitte ainult suuhaavandite ravimine, vaid ka uute episoodide ennetamine. Tooteid saab soetada nii geeli kujul kui pihustatava spreina.

Täpselt teile sobiva toote väljavalimiseks tasuks pidada nõu apteekriga. Kui suuhaavandid ei parane 10 päeva jooksul, tuleks ühendust võtta arsti või hambaarstiga.

Copy
Tagasi üles