Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas vältida sügiseste aitöödega kaasnevaid liigesevaevusi?

Copy
Foto: Shutterstock

Sügise saabumisega kaasnevad mitmed olulised aiatööd. Kuid tõenäoliselt ei tule meile tihti meelde, et lehti riisudes või õunu ja marju korjates paneme oma lihastele ja liigestele lisakoormuse, mis võib pikaaegsel valede töövõtete kasutamisel viia liigesevaludeni. Milliseid nõuandeid tasuks meeles pidada, selleks et valu vältida?

Tegevused, nagu lehtede riisumine, marjade korjamine ja paljud muud sügistööd, nõuavad monotoonsete liigutuste tegemist. Sageli tehakse neid pika aja vältel kuniks aed on lehtedest puhas või marjakorvid täitunud.

Kõige sagedasemad valu liigid, mis nende tegevustega kaasnevad, on alaseljavalu, õla- ja randmete valu, põlve- ja jalgade valu ning kaelavalu.

Sügisele omaselt võivad liiges-ja lihasvalud olla tingitud ka temperatuurimuutusest. Ilmade jahenedes muutub meie liigestes olev sünoviaalvedelik paksemaks, mis võib omakorda muuta liigeste liikumise raskemaks, põhjustades valu. Lisaks võivad liigesevalud suureneda ka vähese päikesevalguse tõttu. Päikesevalgus aitab meie kehal toota D-vitamiini, mis on oluline luude tervisele. Kui me ei saa piisavalt päikesevalgust, võib meie D-vitamiini tase kehas langeda. Seetõttu võivad meie luud nõrgeneda ja suureneda liigesevalude risk.

Kuidas sügisesi aiatöid tehes liigese- ja lihasvalusid vältida?

Ära pinguta üle – tee tegevusi järk-järgult ning planeeri tegevustesse regulaarseid pause. Selg ja liigesed annavad märku kui koormus on liiga suur või kui ühte tegevust on ülemäära tehtud.

Tee soojendusharjutusi – soojendusharjutusi ei tuleks teha üksnes jõusaali minnes, vaid lihtsamaid harjutusi tasuks teha ka enne välitööde tegemist. Lihtsamateks soojendusharjutusteks võib pidada kergemaid painutusi, mis suunatakse kätele ja õlgadele ning jalgadele, seljale ja kaelalihastele.

Kasuta õigeid tõstmistehnikaid – raskusi tõstes tuleks hoida selg sirge. Sellisel juhul on suurem koormus jala- mitte seljalihastel.

Vali vastav riietus – varajased sügisilmad võivad olla ettearvamatud, seega tuleks veenduda, et riietus on ilmaoludele vastav: soe, kuiv ja mugav.

Tarbi D-vitamiini – D-vitamiini tarbimine mõõdukas koguses aitab samuti liigesevalusid ennetada.

Kodune apteek – Selleks, et erinevates (vahel ka ootamatutes) olukordades hakkama saada, võiksid kodus olla valu leevendamise vahendid. Lihas-ja liigesevalude korral leiab valuvaigisteid apteegi käsimüügist nii geeli- kui tablettidena.

Mida lihas- ja liigesevalu korral teha?

Äkiline valu on märk tekkivast või juba olemasolevast terviseprobleemist, seega ei tohiks seda eirata. Esmaseks valu leevendamiseks saab nõuandeid küsida apteekrilt ning osta sobivaid valuvaigisteid apteegi käsimüügist.

Kui lihas- ja liigesvalu häirib igapäevast toimetamist ning kestab kauem kui kaks nädalat, tuleks konsulteerida arstiga.

Copy
Tagasi üles