Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Miks koroona levib sel suvel nagu kulutuli?

Copy
Koroonaviirused põhjustasid juba enne Covid-19 suviseid haigusjuhtumeid.
Koroonaviirused põhjustasid juba enne Covid-19 suviseid haigusjuhtumeid. Foto: Shutterstock

Covid-19 ei järgi hingamisteede viiruste tüüpilisi hooajalisi mustreid – nakatumislained võivad esineda igal aastaajal, vahendab BBC.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) epidemioloogid on täheldanud viimase nelja aasta jooksul juulikuus järsku Covid-19 juhtude ja hospitaliseerimiste tõusu, mida on hakatud kutsuma «suviseks tõusuks». Sellel suvel esineb USAs Covid-19 juhtumeid eriti palju Arizonas, Californias, Hawaiil ja Nevadas. Nendes kohtades oli juuli esimesel nädalal positiivsete testide osakaal 15,6 protsenti, võrreldes eelneva nädala ühe protsendiga. CDC uuringud näitavad, et viiruse tase reovees on samuti tõusuteel.

Sarnane trend ilmneb ka Ühendkuningriigi tervisekaitseameti andmeil – positiivsete testide osakaal tõusis neljalt protsendilt märtsi lõpus juuni lõpuks 14 protsendini. Viimase tõusu põhjuseks on omikrontüve alamvariandid FLiRT.

Ohio riikliku ülikooli viiruste ja esilekerkivate patogeenide programmi juht Shan-Lu Liu, kes on uurinud FLiRTi alamvariante, selgitab, et viimased Covid-19 mutatsioonid on suutnud leida viisi, mis soodustab immuunsüsteemi eest põgenemist, lastes samas viirusel endise eduga rakkude külge kinnituda, mis ajendab paljusid uusi juhtumeid. Eakad ja immuunpuudulikkusega inimesed on uute alamvariantide suhtes eriti haavatavad, kuna nende immuunvastus vaktsineerimise ja nakatumise puhul on nõrgenenud. Eksperdid soovitavad neile rühmadele tõhustusdoose.

Covid-19 järjepidev mõju aasta ringi tähendab, et teadlased peavad jätkama uute variantide uurimist, et värskendada maailmas kasutatavaid Covid-19 vaktsiine. Samas on SARS-CoV-2 evolutsiooni jälgivatel teadlastel peaaegu võimatu prognoosida, millal järgmised märkimisväärse mõjuga tüved ilmuvad.

Kuigi enamik levinud hingamisteede nakkusi, nagu gripp või respiratoorne sünsütiaalviirus (RSV), järgivad hooajalisi mustreid – nakatumine tõuseb sügisel või talvel ja kahaneb kevadel ja suvel –, ei ole Covid-19 veel sellist tsüklit omandanud. Ekspertide sõnul on peamised tegurid nakkushaiguste levikul viirus ise, kui paljud inimesed on teatud ajal vastuvõtlikud, ja viiruse leviku tingimused.

Covid-19 puhul mängib suvel nakkuse levikus rolli ka näiteks inimeste kogunemine festivalidele ja kontsertidele, ning konditsioneeride laialdane kasutamine, mis kuivatab õhku ja soodustab viiruse levikut, nendib Yale'i ülikooli professor Akiko Iwasaki.

Koroonaviiruste võime suvel haigestumist põhjustada on olnud ilmne juba ammu enne Covid-19 tulekut, nendib Harvardi ülikooli teadlane Bill Hanage.

Covid-19 võib kunagi muutuda hooajalisemaks, kuid see võib võtta aastakümneid või kauem, märgib epidemioloog Denis Nash. Samuti on tema sõnul üldine immuunsus palju kõrgem tavaliste hooajaliste viiruste, nagu gripp ja RSV, puhul, kuna need on olnud ringluses kauem.

Teadlased arvavad, et vähene immuunsus Covid-19 vastu on tingitud ka madalatest vaktsineerimismääradest.

Märksõnad

Tagasi üles