Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See suupiste aitab kaalu langetada

Copy
Oliivid on kasulikud ja eriti just vähetöödeldud oliivid, millele ei ole lisatud ohtralt soola.
Oliivid on kasulikud ja eriti just vähetöödeldud oliivid, millele ei ole lisatud ohtralt soola. Foto: Shutterstock

Looduslik ühend oliivides, elenoolhape, on näidanud lootustandvaid tulemusi rasvumise ja II tüüpi diabeedi ravis.

Virginia tehnikaülikooli teadlased avastasid hiiremudelite abil, et pärast nädalast ravi alandas elenoolhape veresuhkru taset sama hästi või isegi paremini kui kaks levinud ravimit, vahendab Science Alert.

Keemilised signaalid mängivad olulist rolli soolestikust tulevate sõnumite edastamisel. Varasemas uuringus leidis toitumisteadlase Dongmin Liu meeskond, et elenoolhape stimuleerib kahe metaboolse hormooni vabanemist, mis aitavad meil tunnetada küllastustunnet. Üks neist hormoonidest on glükagoonilaadne peptiid-1 (GLP-1), mida matkivad ravimid, nagu Ozempic, et reguleerida veresuhkrut ja täiskõhutunnet. Teine on vähem tuntud peptiid YY (PYY), mis vabastatakse soolerakkudest söögikorra lõpus, et isu kontrolli all hoida.

Isegi üksik kontsentreeritud elenoolhappe annus stimuleeris eelnevas uuringus GLP-1 ja PYY sekretsiooni. Ja rasvunud hiirtel, kes olid saanud kaks nädalat annust 50 mg/kg päevas, paranes glükoositaluvus ja veresuhkru tase võrreldes tavaliselt toituvate hiirtega.

Uut uuringut, mida pole veel eelretsenseeritud, esitleti NUTRITION 2024 konverentsil Chicagos.

Teadlased kirjeldasid oma ettekande kokkuvõttes, et II tüüpi diabeedi ja toidust põhjustatud rasvumisega hiirtele anti suukaudselt elenoolhapet.

Teadlased teatasid, et pärast vaid nädalast ravi kaalusid hiired oluliselt vähem ja nende veresuhkru tase oli paremini reguleeritud võrreldes ravieelse seisundiga ja hiirtega, kes ei saanud elenoolhapet.

Liu meeskond teatas, et elenoolhappe mõju veresuhkrule oli võrdväärne GLP-1 retseptori agonisti liraglutiidiga ja parem kui metformiin, mis on esimese valiku glükoositaset alandav ravim II tüüpi diabeedi ravis.

Üldiselt näitas uuring, et oliivides leiduv elenoolhape avaldab mõju hormoonide vabanemisele ja ainevahetuse tervisele, eriti rasvumise ja diabeedi tingimustes, ütles Liu.

Elenoolhapet leidub ekstraklassi külmpressitud oliiviõlis ja küpsetes oliivides, kuid seda saab odavamalt toota selle eelkäija oleuropeiini lagundamisel, mida leidub mitte ainult oliivide koores ja viljalihas, vaid ka taime lehtedes ja seemnetes.

Tagasi üles