Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

OSSA! Loe kui pikalt alla neelatud juuksed ja kirsiikivid kõhus püsivad

Copy
Besoaarid võivad tekkida nii inimestel kui ka loomadel.
Besoaarid võivad tekkida nii inimestel kui ka loomadel. Foto: Pixabay

Harry Potteri esimeses romaanis üritab professor Severus Snape Harryt häbistada, küsides temalt besoaaride – pulstikute – kohta. Snape'i sõnul on need kitsede maost leitud kivimassid, mis toimivad vastumürgina enamiku mürkide vastu. Hiljem päästavad besoaarid mürgitatud Ron Weasley elu.

Besoaari nimi pärineb nii pärsia kui ka araabia keelest, kus see tähendab «vastumürki» ja «mürkide vastu». Kuid paljud Harry Potteri lugejad ei pruugi teada, et besoaarid pole ainult J.K. Rowlingu fantaasia vili.

Kuigi tõsi on, et besoaarid võivad leiduda kitsede ja teiste loomade maos, võivad ka inimesed vahel besoaare oma maos, soolestikus, söögitorus ja isegi hingetorus tekitada.

Besoaarid võivad olla erineva suuruse ja kaaluga. 2024. aasta juulis eemaldati Manabi linnas Ecuadoris 24-aastase naise maost kirurgiliselt 40-sentimeetrine juuksemass, mis kaalus kaks kilogrammi. 2024. aasta märtsis eemaldasid arstid Newcastles seitsmeaastase tüdruku maost 15-sentimeetrise juuksepalli, mis kattis 80% tema soolestikust.

Besoaarid on sageli kivimassi välimusega ja võivad koosneda igast materjalist, mida ei seedita ja mis ei imendu läbi sooleseina. Selle tulemusena koguneb materjal sooltes olevasse tühja ruumi ja suureneb järk-järgult.

Besoaaride tekkimiseks peavad olema teatud tingimused – tavaliselt mitteseeditava materjali söömine koos aeglase seedimisega, mis tähendab, et materjali ei suudeta läbi soolestiku välja viia.

Kui teil on kalduvus pulstikut tekkeks või olete mures nende tekkimise pärast, vältige kõrge riskiga toite, nagu hurmaa, seller, kõrvits, ploomid ja päevalilleseemnete kestad – ja närige toitu enne allaneelamist põhjalikult. Vältige seedimatute mittesöödavate esemete, sealhulgas juuste allaneelamist, ja pöörduge arsti poole, kui olete mures oma seisundi pärast.

Allikas: The Conversation

Tagasi üles