Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tuvastati oluline insuldi riskitegur

Copy
Oluline on võtta väljakirjutatud vererõhku alandavaid ravimeid.
Oluline on võtta väljakirjutatud vererõhku alandavaid ravimeid. Foto: Shutterstock

Kõrge vererõhk on teadaolevalt seotud suurenenud insuldiriskiga. Michigani ülikooli meditsiinikooli teadlaste juhitud uuring keskendus aastate jooksul püsivalt kõrge süstoolse vererõhu (ülemine näitaja) kumulatiivsele mõjule. Uuringus ilmnes, et kõrgem keskmine süstoolne vererõhk täiskasvanueas suurendab kahe kõige levinuma insuldiliigi riski.

JAMA Network Openis avaldatud uuringus analüüsiti üle 40 000 inimese andmeid. Uurijad käsitlesid kolme tüüpi insulti: isheemiline insult (verehüüve, mis blokeerib ajus verevarustust), aju sisemine verejooks ja subarahnoidaalne verejooks (ämblikvõrkkesta verejooks).

Leiti, et iga 10 mm Hg võrra kõrgem keskmine süstoolne vererõhk suurendas üldist insuldiriski ja isheemilise insuldi riski 20 protsenti ning aju sisemise verejooksu riski 31 protsenti, vahendab Michigani ülikool.

«Meie tulemused viitavad sellele, et kõrge vererõhu varajane diagnoosimine ja püsiv kontrollimine on kriitilised isheemilise insuldi ja aju sisemise verejooksu vältimiseks, eriti mustanahaliste ja hispaanlastest patsientide puhul, kellel on suurem tõenäosus kontrollimatu hüpertensiooni esinemiseks kui valgetel patsientidel,» ütles uuringu vanemautor Deborah A. Levine, Michigani ülikooli meditsiinikooli sisehaiguste- ja neuroloogiaprofessor.

Mustanahalistel patsientidel oli 20 protsenti suurem isheemilise insuldi risk ja 67 protsenti suurem aju sisemise verejooksu risk kui valgetel patsientidel. Hispaanlastest patsientidel oli 281 protsenti suurem subarahnoidaalse verejooksu risk, kuid mitte teiste insultide risk, võrreldes valge nahavärviga inimestega.

Kuigi mustanahalistel ja hispaanlastest patsientidel oli suurem insuldirisk, leidsid uurijad vähe tõendeid selle kohta, et rass ja etniline kuuluvus mõjutaksid kumulatiivse süstoolse vererõhu ja insulditüübi vahelist seost. Kurja juur võib olla hoopis näiteks halvem terviseteenuste ja ravi kättesaadavus.

«Süstoolne vererõhk on muudetav sihtmärk insuldi ja teiste südame-veresoonkonnahaiguste ennetamiseks,» kinnitas Levine. See tähendab, et oluline on tegeleda kõrge vererõhu alandamisega aegsasti ja näiteks võtta väljakirjutatud vererõhuravimeid.

Loa, kuidas insuldi sümptomeid võimalikult kiiresti ära tunda.

Tagasi üles