Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kiilaspäisuse vastu on leitud levinud ja kõrvalmõjudeta lahendus

Copy
Teadlased on avastanud mitteinvasiivse, odavama ja ohutuma alternatiivi juhtivale kiilanemise ravile.
Teadlased on avastanud mitteinvasiivse, odavama ja ohutuma alternatiivi juhtivale kiilanemise ravile. Foto: Unsplash

Hea uudis peaaegu poolele maailma meestest: teadlased on avastanud, et inimeste ja loomade organismis looduslikult esinevat suhkrut saab kasutada paikseks raviks meeste kiilaspäisuse vastu. See avastus võib pakkuda mitteinvasiivse, odavama ja ohutuma alternatiivi juhtivale ravile minoksidiilile.

Sheffieldi ülikooli teadlased ja Paistanis asuva COMSATSi ülikooli teadlased leidsid, et orgaaniline ühend 2-deoksü-D-riboos (2dDR) võib soodustada uut juuksekasvu. Avastus tehti juhuslikult, kui nad nägid, kuidas haavaravi plaastrite ümber olevad juuksed kasvasid kiiremini kui töötlemata piirkondades – näis, nagu mõjutas plaastris olev aine karvanääpse.

Professor Sheila MacNeil Sheffieldi ülikoolist ütles, et meeste kiilaspäisus on väga levinud seisund, mis mõjutab mehi üle kogu maailma, kuid hetkel on selle raviks ainult kaks FDA heakskiidetud ravimit. Uuringud viitavad sellele, et juuste väljalangemise raviks võib piisata loodusliku deoksüriboosi suhkru kasutamisest, et suurendada verevarustust juuksenääpsudele ja soodustada juuste kasvu.

Kliinilised katsed ja tulemused

Teooria testimiseks jäljendasid teadlased hiirtel testosteroonist põhjustatud juuste väljalangemist, matkides nii meeste kiilaspäisust. Hiired jagati nelja rühma: dihüdrotestosterooniga (DHT) töödeldud kontrollrühm, minoksidiiliga töödeldud positiivne kontrollrühm, 2dDR geeli saanud rühm ja 2dDR ja minoksidiili kombinatsiooni saanud rühm.

Minoksidiil, mida müüakse paikse ravimina kaubamärkide Rogaine ja Theroxidil all, on üks kahest FDA heakskiidetud juuste väljalangemise ravimist. Sellel on aga mõningaid kõrvaltoimeid, näiteks tundlikkus valguse suhtes ja peanahal tekkiv ebamugavustunne. See ei ravi taanduvat juuksepiiri, on tõhusam alla 40-aastastel inimestel ja seda ei tohiks kasutada vererõhuravimeid tarvitavad inimesed.

Uuringus said hiired oma vastavad ravimid iga päev 20 päeva jooksul, pärast mida analüüsiti nahasektsioone, et hinnata juuste pikkust, läbimõõtu, nääpsude tihedust ja laiust, juuste anageeni (kasvu) ja telogeeni (puhke) faasi suhet, melaniini katvust juuksejuurtel ja veresoonte kasvu.

Tulemused ja edasised võimalused

21 päeva möödudes näitasid hiired, keda raviti püsivalt vabaneva naatriumalginaadil põhineva 2dDR-SA geeliga, sarnast juustekasvu kui minoksidiili grupi hiired. Siiski oli tulemuseks veidi suurem veresoonte arv ning juuksenääpsude pikkuse ja tiheduse suurenemine, mis sarnanes minoksidiili raviga. 2dDR-SA geel suurendas ka juuste hulka anageeni ehk kasvu faasis, mis on oluline juuste tiheduse säilitamiseks.

Kokkuvõttes oli 2dDR-SA ravi 80–90% sama tõhus kui minoksidiil, 2dDR-SA ning minoksidiili kombinatsioon ei andnud märgatavaid tulemusi, mis viitab, et suhkruühendil on suur potentsiaal taskukohase ja ohutu alternatiivina praegustele ravimeetoditele.

Muhammed Yar, COMSATSi ülikooli dotsent, ütles, et see pro-angiogeenne (veresoonte kasvu soodustav) deoksüriboosi suhkur on looduslik, odav ja stabiilne ühend ning on näidatud, et seda saab manustada erinevatest kandjageelidest või -sidemetest. See muudab selle atraktiivseks kandidaadiks meeste juuste väljalangemise ravi edasiseks uurimiseks.

Teadlased usuvad, et see suhkrukomponent suurendab vaskulaarse endoteeli kasvufaktori (VEGF) taset, mis stimuleerib uut juustekasvu. Neil ei ole põhjust arvata, et selle kasutuspiirkond ei piirdu ainult meeste kiilaspäisusega (androgeense alopeetsiaga), vaid see võib olla kasulik ka kemoteraapiast põhjustatud juuste väljalangemise korral.

Edasised uuringud ja tulevikuväljavaated

Teadlased rõhutavad, et 2dDR toimemehhanismi uurimiseks on vaja täiendavaid uuringuid, et uurida VEGF taset pärast 2dDR lisamist ja mil määral saab juuksenääpsude stimulatsiooni blokeerida VEGF inhibiitorite lisamisega.

Kuigi avastus on alles varases staadiumis, pakub see lootust juuste väljalangemise raviks ja keskendub looduslike, näiteks kaneelis leiduvate, ühendite kasutamisele uute ja tõhusate paiksete ravimeetodite väljatöötamiseks, mis võivad kasu tuua miljonitele inimestele kogu maailmas.

Uuring avaldati ajakirjas Frontiers in Pharmacology.

Allikas: Sheffieldi Ülikool ja New Atlas

Tagasi üles