Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lonks õli enne raju viinavõtmist – kas see tegelikult ka aitab pohmelli vastu? (1)

Copy
Terviklik lähenemine pohmelli ennetamiseks hõlmab mitmeid tegureid, nagu vedeliku tarbimine, toitumine ja alkoholi mõõdukas tarbimine.
Terviklik lähenemine pohmelli ennetamiseks hõlmab mitmeid tegureid, nagu vedeliku tarbimine, toitumine ja alkoholi mõõdukas tarbimine. Foto: Freepik

Pohmelliravi otsimine on sama vana kui alkohol ise. Müügil on palju ravimeid ja abivahendeid, kuid nende tõhusust toetavaid teaduslikke tõendeid napib. Siiski on üsna mitu praktilist võtet, mis hundijalaveelembeste kassiahastust vähendada aitavad – ja nende loomus on õnneks teaduslik, mitte usupõhine.

Hiljuti on tähelepanu pälvinud idee, et enne alkoholi tarbimist oliiviõli joomine võib pohmelle ära hoida. Seda mõtet populariseeris selline tegelane nagu muusikaprodutsent Benny Blanco, kes arutas seda teemat USA telesaates «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon». Väidetavalt katab oliiviõli mao sisepinna ja aeglustab alkoholi imendumist, vähendades seeläbi pohmelli sümptomeid.

Kuid vaatamata selle idee atraktiivsusele puudub sellel teaduslik tõestus ja seda tuleks käsitleda suure skeptilisusega. Oliiviõli trikile tuginev teooria väidab, et kõrge rasvasisaldus moodustab mao limaskestale katte, mis aeglustab alkoholi imendumise kiirust vereringesse. Aeglasem imendumine peaks vähendama pohmellide intensiivsust.

Kuigi on tõsi, et rasvased toidud võivad alkoholi imendumist mõnevõrra aeglustada, on selle taktika tõhusus kaheldav. Alkoholi imendumine toimub peamiselt peensooles, kusjuures kõhus imendub vaid umbes 20% alkoholist. See tähendab, et isegi kui oliiviõli aeglustab esmast imendumist maos, imendub suurem osa alkoholist hiljem seedimisprotsessi käigus.

Pohmelli ennetamine ja leevendamine

Lisaks sellele on keha loomulik ainevahetus, mis hõlmab maksa keemilist töötlust selle enda valkude abil, pohmelli sümptomite – dehüdratsioon, peavalu ja iiveldus – peamine põhjus. Oliiviõli ei mõjuta seda ainevahetusprotsessi viisil, mis muudaks pohmelli tulemusi.

Terviklik lähenemine pohmelli ennetamiseks hõlmab mitmeid tegureid, nagu vedeliku tarbimine, toitumine ja alkoholi mõõdukas tarbimine. Kuigi oliiviõli võib alkoholi imendumist veidi aeglustada, on see kaugel terviklikust lahendusest.

Paremad meetodid

Oliiviõlile lootmise asemel on mitmeid tuntud meetodeid pohmelli ennetamiseks või leevendamiseks:

  • Vedeliku tarbimine: Dehüdratsioon on pohmelli sümptomite peamine põhjustaja. Vee joomine enne, selle ajal ja pärast alkoholi tarbimist aitab säilitada vedeliku taset ja vähendada pohmelli raskust.
  • Toitumine: Toitev eine enne joomist võib aeglustada alkoholi imendumist tõhusamalt kui oliiviõli. Valkude, rasvade ja komplekssete süsivesikute rikas toit pakub tasakaalustatumat lähenemist alkoholi mõju leevendamiseks.
  • Mõõdukus: Kõige tõhusam viis pohmelli ennetamiseks on mõõdukas joomine. Piirangute seadmine ja alkoholi tarbimise tempotamine võib oluliselt vähendada pohmelli riski.
  • Toitainete taastamine: Pärast joomist aitab keha taastumisele kaasa toidu ja jookide tarbimine, mis taastavad kaotatud elektrolüüte ja pakuvad vajalikke toitaineid. Selleks sobivad näiteks spordijoogid, puuviljad ja köögiviljad.

Mõned väidavad, et oliiviõli meetod nende jaoks töötab. Kuid need anekdootlikud lood võivad sageli olla mõjutatud platseeboefektist. Uskumine vahendi tõhususse võib mõnikord viia tajutavate parandusteni, isegi kui vahend ise pole teaduslikult tõestatud.

Niisiis, kuigi idee võtta enne alkoholi tarbimist lonks oliiviõli pohmelli ennetamiseks on ahvatlev ja lihtne lahendus, puudub sellel kindel teaduslik alus.

Allikas: The Conversation

Tagasi üles