Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Sellel ingliskeelsel vanasõnal ongi tõsi taga

Copy
Teadus näitab, et kolm portsionit puuvilju päevas võib tõsta vaimset heaolu hilisemas elus.
Teadus näitab, et kolm portsionit puuvilju päevas võib tõsta vaimset heaolu hilisemas elus. Foto: Unsplash

Kui üks õun päevas hoidvat ära arstikülastused («An apple a day keeps the doctor away»), siis uus uuring soovitab puuviljasalatit, mis võib oluliselt vähendada vanusega kaasnevate depressiooni sümptomite riski. See on viimane lisandus kasvavale tõendite kogule, mis näitab, et puuviljade lisamine igapäevasesse dieeti pakub pikaajalisi ja laialdasi tervisehüvesid.

Singapuri riikliku ülikooli (NUS) teadlased uurisid 13 738 osaleja andmeid peaaegu kahe aastakümne jooksul ja leidsid, et inimesed, kes sõid keskeas umbes kolm või enam portsjonit puuvilju päevas, omasid hinnanguliselt 21% madalamat riski depressiooni sümptomite tekkeks järgnevatel aastatel. Need sümptomid hõlmasid mitte ainult depressiooni, vaid ka kognitiivse funktsiooni langust, unetust, halba keskendumisvõimet ja suurenenud väsimust.

Esimene uurimisetapp toimus aastatel 1993–1998, kui osalejad olid keskmiselt 51-aastased ja nende igapäevast puuviljade tarbimist hinnati. Seejärel uuriti 2014–2016, kui osalejad olid nüüd keskmiselt 73-aastased, nende vaimset tervist hinnati kasutades Geriaatrilise Depressiooni Skaalat. Umbes 3180 (23,1%) osalejat vastasid, et neil oli viis või enam küsitluses esitatud sümptomitest.

Pärast tavapäraste elustiilifaktorite (suitsetamine, füüsiline aktiivsus, une kvaliteet ja muud vanusega seotud seisundid) kohandamist leidsid teadlased, et need, kes tarbisid kolm või enam portsjonit puuvilju päevas, teatasid oluliselt madalamatest depressiooni sümptomitest.

«Meie uuring rõhutab puuviljade tarbimise tähtsust ennetava meetmena vananemisega seotud depressiooni vastu,» ütles uuringu juhtivteadur ja NUS meditsiini professor Woon-Puay Koh. «Selles uuringupopulatsioonis suutsid osalejad, kes tarbisid vähemalt kolm portsjonit puuvilju päevas, võrreldes vähem kui ühe portsjoni tarbijatega vähendada vananemisega seotud depressiooni tõenäosust vähemalt 21% võrra.»

Kuigi tegemist on Singapuri-põhise uuringuga, on paljud 14st kõige sagedamini tarbitud puuviljast universaalsed, sealhulgas arbuusid, apelsinid, mandariinid, banaanid ja õunad. Üks portsjon on üldiselt keskmine õun või tass maasikaid.

«Seda saab saavutada süües üks kuni kaks portsjonit puuvilju pärast iga sööki,» märkis Koh. «Me ei näinud oma tulemustes erinevusi kõrge ja madala glükeemilise indeksiga puuviljade vahel. Seega, diabeedi korral võivad inimesed valida madala glükeemilise indeksiga puuvilju, mis ei tõsta veresuhkrut nii palju kui kõrge indeksiga puuviljad.»

Teadlaste sõnul on võtmetähtsusega puuviljade tarbimise säilitamine vanuses 40 kuni 65 aastat, et kaitsta vaimset tervist tulevikus. Täpne seos jääb ebaselgeks, kuid nad usuvad, et puuviljades leiduvate antioksüdantide ja põletikuvastaste omaduste kõrge tase, nagu flavonoidid, karotenoidid ja C-vitamiin, võivad mängida rolli, vähendades oksüdatiivset stressi ja aidates kaitsta aju degeneratsiooni eest.

Samuti on märkimisväärne, et köögiviljade tarbimisel ei olnud sellist seost vaimse tervise ja dieedi vahel 13 738 uuringus osaleja seas.

«Uuringu eesmärk oli välja selgitada keskealiste puuviljade ja köögiviljade tarbimise seost hilisema eluea depressiooni sümptomite riskiga,» ütles Koh.

Varasemad uuringud hõlmavad 2022. aasta Jaapani uuringut, mis leidis, et puuviljad, mitte köögiviljad, vähendasid vanusega seotud depressiooni riski, samas kui 2021. aasta Austraalia uuring, mis uuris 15–45-aastaseid osalejaid, oli järelduseta. See viimane uuring on suurim ja keskendus hoopis 14-le puuviljale kindlas vanuserühmas pikema aja jooksul.

Kuigi uuring keskendus Singapurile, toetab see Ameerika uuringute tulemusi, millest üks on 2018. aastast ja teine 2021. aastast, mis leidsid seose puuviljade tarbimise ja depressiooni sümptomite vahel täiskasvanutel, kasutades USA riikliku tervise ja toitumise uuringu andmeid. 2018. aasta uuring eeldas, et banaanide tarbimine võib anda täiendavat kasu nende kõrge trüptofaani kontsentratsiooni tõttu, mis on serotoniini eelkäija ja mängib olulist rolli meeleolu reguleerimises.

Teadlased plaanivad nüüd uurida lähemalt seda seost, et välja selgitada, kuidas puuviljad võivad aidata vananedes vaimset tervist säilitada.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Nutrition, Health and Aging.

Allikad: National University of Singapore ja New Atlas

Tagasi üles