Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Alzheimeri tekke riski tõstab üllatav tegur

Copy
Alzheimeri ennetamiseks on oluline hoida kehakaal kontrolli all ja säilitada lihasjõudu.
Alzheimeri ennetamiseks on oluline hoida kehakaal kontrolli all ja säilitada lihasjõudu. Foto: Shutterstock

Inimestel, kellel on palju keharasva kõhus või käsivartes, on suurem tõenäosus haigestuda Alzheimerisse ja Parkinsoni võrreldes nendega, kellel on nendes piirkondades vähem rasva, selgus ajakirjas Neurology avaldatud uuringust.

Uuringus ilmnes ka, et kõrge lihasjõuga inimestel oli väiksem tõenäosus nende haiguste tekkeks võrreldes madala lihasjõuga inimestega, vahendab Ameerika neuroloogia akadeemia.

«Need neurodegeneratiivsed haigused, nagu Alzheimer ja Parkinson, mõjutavad üle 60 miljoni inimese kogu maailmas, ja see number kasvab koos elanikkonna vananemisega. Seetõttu on oluline tuvastada riskitegureid, et arendada ennetusvahendeid,» ütles uuringu autor dr Huan Song Hiinas asuvast Sichuani ülikoolist.

«See uuring toob esile võimaluse vähendada nende haiguste riski, parandades keha koostist. Suunatud sekkumised kõhu ja käte rasva vähendamiseks ning tervisliku lihaskonna arendamiseks võivad olla tõhusamad haiguste ennetamisel kui üldine kehakaalu kontroll.»

Uuringus osales 412 691 inimest keskmise vanusega 56, keda jälgiti keskmiselt üheksa aastat. Uuringu alguses mõõdeti kehamõõtmeid, nagu talje ja puusade ümbermõõt, haardetugevus, luutihedus ning rasva- ja lihasmass.

Uuringu jooksul haigestus 8224 inimest neurodegeneratiivsetesse haigustesse – peamiselt Alzheimerisse, muudesse dementsuse vormidesse ja Parkinsoni.

Pärast teiste tegurite, nagu kõrge vererõhk, suitsetamis- ja joomisharjumused ning diabeet, arvestamist leidsid teadlased, et inimestel, kellel oli palju keharasva kõhus, oli 13 protsenti suurem tõenäosus haigestuda nendesse haigustesse võrreldes nendega, kellel oli vähe kõhurasva.

Inimestel, kellel oli palju keharasva käsivartes, oli 18 protsenti suurem tõenäosus haigestuda nendesse haigustesse võrreldes nendega, kellel oli seda seal vähe.

Neil, kellel oli suur lihasjõud, oli 26 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda nendesse haigustesse võrreldes nendega, kellel oli madal lihasjõud.

Kehamassi ja neurodegeneratiivsete haiguste seose osaliseks põhjuseks oli südame-veresoonkonnahaiguste, sealhulgas insuldi, esinemine pärast uuringu algust.

«See rõhutab südame-veresoonkonnahaiguste kohese ravi olulisust, et aidata ennetada või edasi lükata Alzheimeri, Parkinsoni või teiste degeneratiivsete haiguste arengut,» ütles Song.

Uuringu piirang on see, et osalejad olid peamiselt valged inimesed Suurbritanniast, mistõttu ei pruugi tulemused kehtida teistele populatsioonidele.

Tagasi üles