Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

COVID pandeemia viis pea iga viienda arsti sellesse raskesse seisu

Copy
Rohkem kui 18% arstidest teatas COVID-19 pandeemia ajal traumajärgsest stressihäirest (PTSD).
Rohkem kui 18% arstidest teatas COVID-19 pandeemia ajal traumajärgsest stressihäirest (PTSD). Foto: Unsplash

«Covid-19 pandeemia ajal teatas üle 18% arstidest posttraumaatilisest stressihäirest (PTSD),» selgub 24. juulil ajakirjas JAMA Network Open avaldatud ülevaate- ja metaanalüüsist.

Mihir Kamra McMasteri ülikoolist ja tema kolleegid uurisid PTSD esinemissagedust arstide seas Covid-19 pandeemia ajal ning analüüsisid erinevusi demograafiliste ja muude muutujate põhjal. Andmed pärinesid 57 uuringust, milles osales kokku 28 965 osalejat 25 riigist.

Teadlased täheldasid PTSD hinnanguliseks esinemissageduseks 18,3%. Neljateistkümnes sooraportit sisaldavas uuringus selgus, et naisarstid olid PTSD suhtes vastuvõtlikumad (tõenäosussuhe 1,93). Kümnes vanuseraportit sisaldavas uuringus teatasid nooremad arstid vähem PTSDst. Kolmeteistkümnes erialaraportit sisaldavas uuringus oli PTSD kõige tavalisem erakorralise meditsiini arstide seas. Kuusteist karjääristaadiumit raporteerivat uuringut näitasid, et residentidel oli PTSD kujunemine tõenäolisem kui põhikohaga arstidel (tõenäosussuhe 1,33).

Autorid kirjutavad, et selle metaanalüüsi ja süstemaatilise ülevaate tulemused viitavad sellele, et Covid-19 pandeemia ajal oli arstide PTSD esinemissagedus 18%, mis on kõrgem kui üldpopulatsioonis või varasemalt teatatud PTSD-juhtumite arv arstidel enne pandeemiat. PTSD kõrge esinemissagedus viitab vajadusele süsteemsete muutuste järele arstide tervise toetamiseks, mis võib hõlmata heaolutoetusi ja spetsiifilisi sekkumisi, et leevendada probleemi algpõhjuseid.

Allikas: Medical Xpress

Tagasi üles