Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe, mis juhtus mehega pärast kaalu langetava ravimi võtmise lõpetamist

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Esialgu tulid isud tagasi tasapisi, seejärel jõuliselt. Bradley Olson märkas neid umbes kolm nädalat pärast viimase kaalu langetamise ravimi annuse võtmist. See oli aidanud tal kaotada 18 kilo üllatava kergusega. Mees kasutas seda viis kuud, mil vaikis ka ta sisemine hääl, mis tavaliselt käskis süüa, vahendab The Wall Street Journal.

Friikartulid, sõõrikud ja hommikusöögihelbed ei ahvatlenud teda enam. Siis lõpetas ta ravimi võtmise, peamiselt kulude tõttu – ta maksis selle eest 1000 dollarit (920 eurot) kuus, sest enamik kindlustusi katab ravimi kulu ainult selle sihtotstarbelisel kasutamisel, diabeedi vastu võitlemiseks. Samuti näris vaatamata kaalukaotusele Olsonit kahtluseuss – kas ta ikka tahab farmatseutilisest abist sõltuda?

Ravimiga hüvasti jätnud, saabusid järgmise nelja kuu väljakutsed: ülesöömised, dieedid, treeningrežiimid ja emotsionaalsed võitlused tahtejõu, enesehinnangu ja motivatsiooni säilitamiseks. See oli nagu ülesöömisega võitlemine ikka, ühe olulise erinevusega: ravim oli andnud kaotatud 18 kilo näol edumaa, mida nüüd käest lasta või hoida.

Esimesed «halvad» toidud, mida Olson taas soovis, olid tortillakrõpsud ja salsa. Alguses sõi ta neid vähe, kuid paari nädala pärast hakkas distsipliin käest minema. Pärast salati söömist lõunasöögiks tundis ta end tunni aja pärast näljasena. Mees vältis suupisteid, kuid isud ainult kasvasid. Õhtusöögiks oli tekkinud hundiisu ja ta sõi üle: mitte ühe, vaid kaks taldrikut spagette, millele järgnesid veel tortillakrõpsud ja salsa. See oli tuttav ja masendav muster. Kahe kuu jooksul tuli üle kahe kilo tagasi ja ta mõtles: kas see ongi hetk, mil kõik lõpeb?

Oli aga üks helge tõdemus: ta oli vabanenud suhkrusõltuvusest. Pärast ravimi võtmise lõpetamist ei suutnud ta endistviisi sõõrikut lõpuni süüa. Paljud loomulikult magusad toidud maitsesid jälle suurepäraselt. Ta asendas suhkru alluloosiga, mis aitas vähendada öist näljatunnet.

Ta uuris, kuidas võiks jäljendada ravimi mõju. Valgurohke toitumine aitab hoida täiskõhutunnet. Samuti aitab jõutreening kaalulanguse perioodi järel kaalutõusu riski vähendada. Olson seadis eesmärgiks tarbida 150 grammi valku päevas, mida on rohkem kui ametlikes soovitustest, kuid mis on sobilik jõutreeninguga tegelevatele inimestele. Alguses see töötas. Mida rohkem valku ta sõi, seda vähem nälga tundis. Ta treenis 12 tundi nädalas, aga lõpuks tekkisid lihasväsimus ja küllastumine lihatoitudest.

Ta võttis nüüd appi kiudainerikkad toidud: avokaadod, mustikad ja muud puu- ja köögiviljad.

Raske teekond on olnud edukas ja ta on uuesti kaotanud vahepeal vööle tagasi saadud kaks kilo ja kannab nüüd liibuvaid T-särke.

Märksõnad

Tagasi üles