Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Pariisis võib olümpiasportlasi kimbutada tülikas terviseprobleem

Copy
Pildil Hugo Beurey ja Ferdinand Ludwig.
Pildil Hugo Beurey ja Ferdinand Ludwig. Foto: YARA NARDI / SCANPIX

Pariisis ja selle ümbruses võivad esineda olümpiamängude ajal kuuma ja päikeselise ilma korral osooni ja heintaimede õietolmu kõrged tasemed, mis ärritavad hingamisteid, selgub ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud analüüsist.

Eelnevate aastate õhukvaliteedi andmetele tugineva uuringu autorid märgivad, et keskkonnategurid võivad mõjutada sportlasi, isegi kui nad on heas füüsilises vormis. Õhusaaste sissehingamine treeningu ajal võib põhjustada terviseriske sõltuvalt kokkupuute tasemest ja kroonilistest haigustest. Eriti tundlikud on vastupidavusalade sportlased.

Uuringus analüüsiti tunnipõhiseid andmeid õhusaasteainete (2020–2023) ja õietolmu (2015–2022) kohta juulist septembrini, kasutades Pariisi piirkonna Airparifi võrgustiku ja aerobioloogilise seirevõrgustiku (RNSA) andureid.

Keskenduti osooni, lämmastikdioksiidi ja peenete tahkete osakeste (PM2.5) tausttasemetele.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab õhukvaliteedi künniseid, mida ei tohiks ületada rohkem kui kolmel või neljal päeval aastas: PM2.5 puhul 15 µg/m³ 24 tunni kohta, lämmastikdioksiidi puhul 25 µg/m³ 24 tunni kohta ja osooni puhul 100 µg/m³ kaheksa tunni kohta.

Uuringus leiti, et juulist septembrini oli PM2.5 maksimaalne päevane keskmine liiklusega aladel 11 µg/m³, mis jääb alla WHO soovitatud künnise. Päevased keskmised lämmastikdioksiidi tasemed ulatusid maapiirkondades 5 µg/m³-st linnapiirkondades 17 µg/m³-ni. Tiheda liikluse lähistel tõusis see 40 µg/m³-ni, mis ületab WHO soovitatud künnise. Mõlemad saasteained saavutasid maksimumi kohaliku aja järgi hommikul ja õhtul kell kaheksa.

Osoonitasemed ületasid WHO soovitatud künnise 20 päeval kuus ja saavutasid kõrgeima taseme kell 16. Osooni sissehingamine võib põhjustada hingamisteede põletikku, mille tulemuseks võib olla hingamisteede kitsenemine, köha ja hingeldus.

Õietolmu tasemed langevad juunist septembrini. Juulist septembrini on üldine õietolmu tase kolm korda madalam kui kevadel. Suvekuudel tuvastati 19 erinevat õietolmu tüüpi, kuid nõgesed ja heintaimed moodustasid üle 92 protsendi koguhulgast. Heintaimed on väga allergeensed.

Uuringu piirangutena tuuakse välja, et saastet ei mõõdetud paikades, kus sportlased võistlevad ja et andmed ei kajasta ootamatuid liiklusmuudatusi olümpiamängude ajal.

Allikas: Medical Xpress

Märksõnad

Tagasi üles