Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Retsepte saab pikendada apteekides

Copy
Apotheka apteek Viljandis. Foto on illustratiivne.
Apotheka apteek Viljandis. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Suvisest puhkuste perioodist mõjutatud perearstide koormusele annab osalist leevendust võimalus pikendada ravimite retsepte apteekides.

Patsientidele tähendab see võimalust saada ravimid kätte 15 minuti jooksul. Teenus on kasutuses 90 apteegis üle Eesti ja veebiapteegis.

Benu apteekide frantsiisijuhi Rainer Kaseväli sõnul on apteegis retseptide pikendamise teenuse eesmärk hõlbustada patsientide elu ja vähendada perearstide töökoormust.

«Retseptiravimite kättesaadavus on tagatud iga päev, ka riiklikel pühadel. See on sobiv lahendus inimestele, kes vajavad regulaarselt ravimeid, kuid kellel ei ole keerulisi haigusi. Näiteks pikendatakse kõige sagedamini rasestumisvastaste vahendite, allergia, astma, diabeedi ja vererõhu ravimite retsepte,» selgitas Kaseväli.

Retsepte saab pikendada 90 Benu apteegis üle Eesti, kasutades selleks tagasiside terminali. Terminali avakuval on nupp «Retsepti pikendamine», millele vajutades ilmub ekraanile QR-kood. Skaneerides koodi oma nutiseadmega, jõuab kasutaja MinuDoc veebirakenduse maandumislehele ja saab jätkata retsepti pikendamisega oma nutiseadmes.

Veebiapteegis tuleb retsepti pikendamiseks kõigepealt identifitseerida end Benu retseptikeskkonnas ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-IDga ning valida varem välja kirjutatud retsept, mida soovitakse pikendada. Seejärel suunatakse klient MinuDoci veebilehele, kus tuleb vastata mõnele ravimi tarvitamisega seotud küsimusele. Benu apteegis retsepte pikendades on suve lõpuni teenuse hinnaks 4 eurot.

Retsepti pikendamise otsuse teevad MinuDoci üld- ja perearstid 15 minuti jooksul, pärast patsiendi digiloo ning varem välja kirjutatud retseptidega tutvumist. Seejärel antakse kliendile SMSi ja e-kirja teel otsusest teada ning klient saab soovi korral ravimi tellida kas lähimasse apteeki, pakiautomaati või kulleriga soovitud aadressile.

Kaseväli märgib, et teenuse kasutamisel tuleb arvestada teatud piirangutega. «Pikendada saab vaid eelmise 12 kuu jooksul välja kirjutatud retsepte. MinuDoci kaudu ei saa pikendada psühhotroopse või psühhoaktiivse toimeainega retsepte, antibiootikume ega spetsiifilisi ravimeid.»

Tagasi üles