Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lihtne abinõu aitas kaotada kaalu ja muutis bioloogiliselt nooremaks

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vegantoitumine kaheksa nädala jooksul oli uues uuringus seotud bioloogilise vanuse vähenemisega.

Selline noorendav pööre põhineb DNA metülatsiooni taseme muutustel – see on keemiline modifikatsioon, tuntud epigeneetilise modifikatsioonina, mis muudab geenide avaldumist, kuid mitte DNAd ennast.

Varasemad uuringud on näidanud, et suurenenud DNA metülatsiooni tasemed on seotud vananemisega. Ajakirjas BMC Medicine avaldatud uued leiud põhinevad väikesel randomiseeritud uuringul 21 paari identsete täiskasvanud kaksikutega.

Varun Dwaraka, Christopher Gardner ja kolleegid uurisid lühiajalise vegantoitumise molekulaarseid mõjusid, juhendades üht kaksikupaari sööma kaheksa nädala jooksul nagu omnivoorile kohane, iga päev 170–225 grammi liha, ühe muna ja poolteist portsjonit piimatooteid. Teise kaksikute rühma esindajad sõid sama perioodi vältel vegantoitu.

Uuringus osalejatest olid 77 protsenti naised (32), osalejate keskmine vanus oli 40 aastat ja keskmine kehamassiindeks 26 kg/m². Uuringu esimesel neljal nädalal sõid osalejad neile valmistatud toite ning teisel neljal nädalal valmistasid nad pärast toitumistundide saamist ise oma toidud.

Autorid uurisid dieedi mõju DNA metülatsiooni tasemetele, analüüsides osalejatelt kogutud vereproove uuringu alguses, neljandal nädalal ja kaheksandal nädalal. Nad tegid DNA metülatsiooni tasemete põhjal järeldusi osalejate ja nende organite bioloogilise vanuse kohta.

Uuringu lõpuks täheldasid autorid bioloogilise vanuse hinnangulist vähenemist osalejatel, kes sõid vegantoitu, kuid mitte neil, kes sõid lihatoitu. Samuti täheldati südame, hormoonide, maksa, põletikuliste ja metaboolsete süsteemide vanuse vähenemist osalejatel, kes sõid kaheksa nädala jooksul vegantoitu, kuid mitte neil, kes toitusid nagu tüüpilised omnivoorid.

Autorid hoiatavad, et pole selge, mil määral võib täheldatud erinevusi omistada toidu koostisele. Nad märgivad, et vegantoitumist järginud osalejad kaotasid keskmiselt kaks kilogrammi rohkem kaalu kui omnivoorse rühma esindajad, mis oli tingitud esimesel neljal nädalal pakutavate toitude erinevast kalorisisaldusest.

Teadlased viitavad, et kaalukaotuse erinevused võisid kaasa aidata täheldatud erinevustele epigeneetilises vanuses. Vajalikud on edasised uuringud, et uurida dieedi koostise, kaalu ja vananemise vahelist seost ning vegantoitumise pikaajalisi mõjusid, lisavad nad.

Tagasi üles