Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Levinud harjumus võib põhjustada südameprobleemi

Copy
Alkoholitarbimine ei tule tervisele kuidagi kasuks.
Alkoholitarbimine ei tule tervisele kuidagi kasuks. Foto: Shutterstock

Kahes hiljutises eelkliinilises teadustöös närilistega uuriti alkoholi mõju südamele. Üks keskendus alkoholi mõjule östrogeeni asendusravi korral ja teine võttis luubi alla purjutamise.

Esimene uuring viitas, et alkohol võib põhjustada rohkem südameprobleeme naistel, kes saavad östrogeeni asendusravi. Teine uuring tõestas, et purjutamine põhjustab südame rütmihäireid, vahendab Medical News Today.

Kuigi paljud seostavad liigset alkoholitarbimist maksaprobleemidega, võib see tegelikult kahjustada keha mitmel viisil, sealhulgas põhjustada südame-veresoonkonna probleeme.

Mõlemat hiljutist uuringut esitleti juuli lõpus Ameerika südameliidu liikmete kogunemisel Chicagos. Neid uuringuid ei ole veel eelretsenseeritud ega avaldatud teadusajakirjades.

Liigtarvitamine on probleem

USA riiklikud toitumisjuhised soovitavad alkoholi vältida, kuid seda juues soovitatakse piirduda meestel kahe ja naistel ühe joogiga päevas. Ühe joogi all peetakse silmas kas klaasi õlut, veini või väikest annust kanget alkoholi.

USA riikliku alkoholitarbimise ja alkoholisõltuvuse instituudi (NIAAA) andmetel on ligi üks neljast täiskasvanust viimase kuu jooksul alkoholi liigtarvitanud. Liigne alkoholitarbimine võib kahjustada aju, südant ja maksa, samuti põhjustada vähki ja nõrgestada immuunsüsteemi.

Kuidas alkohol mõjutab östrogeeni asendusravi?

Esimeses, Ida-Carolina ülikooli uuringus võrreldi esile kutsutud menopausiga emaseid rotte liigikaaslastega, kes said östrogeeni asendusravi. Uurijad eemaldasid ühelt rotigrupilt munasarjad menopausi simuleerimiseks ja andsid teisele, menopausi läbi tegevale grupile östrogeeni asendusravi. Kuna östrogeen aitab kaitsta südant, taheti teada, kuidas selle mõju peab vastu alkoholitarbimise tingimustes. Seejärel anti rottidele alkoholi ja võrreldi tulemusi kaheksanädalase perioodi järel.

Östrogeeni saanud rottidel oli väiksem kaalutõus ja rasvamass, kuid neil oli kõrgem vererõhk ja vähenenud südamefunktsioon võrreldes östrogeeni mitte saanud grupiga. Samuti vähenes neil südamelöökide ajal kehasse pumbatava vere hulk, mis võib lõpuks viia südamepuudulikkuseni. Uuringutulemused viitavad, et östrogeeni asendusravi saavad naised peaksid olema alkoholi tarbimisel ettevaatlikud.

Kuidas mõjutab purjutamine südant?

Teises, Ohio riikliku ülikooli uuringus keskenduti purjutamise mõjule, mida käsitletakse USAs meeste puhul viie või rohkema joogi tarbimisena kahe tunni jooksul ja naistel nelja või rohkema joogi tarbimisena.

Uurijad jagasid hiired kolme gruppi: kontrollgrupp, purjutamist simuleeriv rühm ja purjutamise pluss Alda-1 rühm. Alda-1 on molekul, mis aitab kaitsta südant.

Üle 70 protsendil purjutajate grupi hiirtest tekkis kodade virvendusarütmia, mis võib harvadel juhtudel viia ka insuldini. Alda-1 rühmas ei tekkinud kodade virvendusarütmiat ühelgi hiirel, kuna Alda-1 pärssis stressorvalku nimega JNK2.

Need uuringud rõhutavad alkoholi kahjulikke mõjusid südamele. Tulevased uuringud plaanitakse läbi viia suuremate loomadega.

Tagasi üles