Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kunstlik magusaine tekitab mikroorganismide elutegevuses kaose

Copy
Kohv ja magusaine.
Kohv ja magusaine. Foto: Shutterstock

Kunstlikku magusainet sukraloosi leidub paljudes nullkalori märgistusega toitudes ja jookides, kuid keha ei lagunda seda. Florida ülikooli uus uuring näitab, et see võib kahjustada veekogude mikroorganisme.

«Me ei suuda sukraloosi lagundada ja paljud mikroorganismid ei suuda seda samuti, sest see on väga keeruline molekul, mis ei lagune kergesti,» ütleb merebioloog Tracey Schafer Florida ülikoolist.

«Seega tekib palju küsimusi selle kohta, kuidas see keskkonda mõjutab ja kas see võib mõjutada meie mikroobikooslusi.»

Uurimisrühm kogus proove nii mageveest kui ka riimveest (soolakast veest) Marinelandist Floridast ning uuris laboris, mis juhtub, kui lisada sinna erinevas koguses sukraloosi.

Viie päeva jooksul mõõdeti tsüanobakterite ehk sinivetikate ja ränivetikate sisaldust ning leiti, et kunstlik magusaine mõjutas neid organisme.

Võrreldes kontrollgruppidega suurenes tsüanobakterite kontsentratsioon magedas vees sukraloosiga kokkupuutel ning riimvees suurenes see esialgu, kuid seejärel langes järsult.

Ränivetikate puhul täheldati magedas ja riimvees populatsioonide vähenemist pärast sukraloosi lisamist. Uurijad leidsid, et mõju oli märgatavam magevee eksperimentides.

On võimalik, et magevee kogukonnad peavad sukraloosi ekslikult toiduks, ütleb keemik Amelia Westmoreland Florida ülikoolist.

Kuigi uuring ei käsitle pikemaajalisi mõjusid, on selge, et looduslikud ökosüsteemid võivad tasakaalust välja minna, sõltuvalt sellest, kui palju sukraloosi jõuab läbi reoveepuhastuse keskkonda.

Ränivetikate puhul on oht, et nende populatsioonid võivad täielikult kaduda. Ränivetikad on olulised süsiniku ja hapniku tsüklite reguleerijad. Nende kadumine võib oluliselt mõjutada kogu toiduahelat.

Tsüanobakterid võivad aga üle võtta kogu mikroobikoosluse. Tulevastes uuringutes peavad teadlased täpsemalt uurima, mis võiks juhtuda.

Kunstlikud magusained, nagu sukraloos, on toiduainetes ja jookides standardikohastes doosides ohutuks tunnistatud, kuigi mõned uuringud viitavad, et need võivad häirida soolebaktereid ja isegi kahjustada rakkude DNAd.

Nii suhkru kui ka kunstlike magusainete tarbimise vähendamine võib olla parim nii meile kui ka planeedile.

Uuring avaldati ajakirjas Environmental Monitoring and Assessment.

Märksõnad

Tagasi üles