Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vananemist saab tagasi pöörata, kui jätad selle aine menüüst välja (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Teadlased on nüüd leidnud igapäevases dieedis konkreetse elemendi, mille vähendamine võib vananemise märke muuta, edastab Medical Daily

Puuviljad, köögiviljad ning vitamiinide ja mineraalide rikas toit on tervisliku vananemise jaoks hädavajalikud. Hiljutine uuring näitas aga, et isegi kui inimesed toitusid tervislikult, võib iga lisatud suhkru gramm suurendada nende bioloogilist vanust.

Ajakirjas Jama Network Open avaldatud uuringus uuriti seost lisatud suhkru ja epigeneetilise vananemise vahel, mis hindab indiviidi vananemist DNA metülatsioonimustrite kaudu. Leiud näitasid, et suhkru vähendamisel oli sügav mõju, mis võib rakutasandil bioloogilist vananemist tagasi pöörata.

«Me teadsime, et lisatud suhkrute kõrge tase on seotud ainevahetuse halvenemise ja varajaste haigustega, võib-olla rohkem kui ükski teine ​​toitumisfaktor. Nüüd teame, et selle seose aluseks on kiirendatud epigeneetiline vananemine ja see on tõenäoliselt üks paljudest viisidest, kuidas liigne suhkur tarbimine piirab tervislikku pikaealisust,» ütles uuringu kaasautor Elissa Epel.

Kaasautor Barbara Laraia ütles: «Arvestades, et epigeneetilised mustrid näivad olevat pöörduvad, võib juhtuda, et 10 grammi lisatud suhkru eemaldamine oma menüüst ühes päevas on sarnane bioloogilise kella keeramisega 2,4 kuu võrra, kui suhkru vähendamine aja jooksul jätkub.»

Uuringus uuriti Põhja-Californias 342 musta ja valge naise toitumisandmeid, kelle keskmine vanus oli 39 aastat. Nende epigeneetiliste skooride mõistmiseks hindasid nad osalejate süljeproove, mida seejärel võrreldi toitumisandmetega.

Uurijad võrdlesid ka osalejate praegust toitumist Vahemere stiilis dieediga, mis oli tuntud põletikuvastaste ja antioksüdantsete toitude poolest, ning dieediga, mis on seotud krooniliste haiguste riski vähenemisega.

Lõpuks hindasid nad dieete, kasutades «Epigenetic Nutrient Index» (ENI), milles mõõdeti toitaineid, mis on seotud antioksüdatiivsete või põletikuvastaste protsessidega. Tulemused viitavad sellele, et kõigi A-, C-, B12- ja E-vitamiini, folaadi, seleeni, magneesiumi, kiudainete ja isoflavoonide rikaste dieetide järgimine oli seotud madalama epigeneetilise vanusega. Kõige tugevam seos oli aga Vahemere dieediga.

Teadlaste peamine avastus oli aga see, et lisatud suhkruga toitude tarbimine oli seotud kiirenenud bioloogilise vananemisega, isegi kui ülejäänud toitumine oli tervislik.

«Meie uuritud dieedid vastavad olemasolevatele haiguste ennetamise ja tervise edendamise soovitustele ning rõhutavad eelkõige antioksüdantide ja põletikuvastaste toitainete kasulikkust. Elustiilimeditsiini seisukohast näeme, kuidas nende soovituste järgimine võib meid nooremana hoida,» sõnas uuringu esimene autor Dorothy Chiu.

Märksõnad

Tagasi üles