Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

3 kohviga seotud müüti, mida ei tasu uskuda

Copy
Kohvis ja seentes sisalduvad antioksüdandid kaitsevad keha vabade radikaalide eest.
Kohvis ja seentes sisalduvad antioksüdandid kaitsevad keha vabade radikaalide eest. Foto: Shutterstock

National Coffee Associationi 2022. aastal kogutud andmete kohaselt joob kaks kolmandikku ameeriklastest kohvi iga päev. Kuid hoolimata selle populaarsusest on kohvi kohta palju müüte ja võib olla raske teada, mis on tõsi.

Ainuüksi TikTokis on 52 miljonit postitust, mis annavad nõu ja arutavad hommikuse kohvi joomise eeliste ja puuduste üle. Et saada aru, mis on fakt ja mis on väljamõeldis, küsis CNBC Make It dietoloogidelt Maddie Pasquariellolt ja Roxana Ehsanilt kohvimüütide kohta, millega nad kõige rohkem kokku puutuvad.

Siin on kolm kohvimüüti, mille dietoloogid ümber lükkavad.

1. Kohv on teie kehale mürk

«Üks asi, millega toitumismaailmas on tänu uuringutele kokku lepitud, on see, et kohv on meile päris hea,» räägib Pasquariello.

«Niikaua, kui järgite toitumisjuhiseid, milleks on mitte rohkem kui 400 milligrammi kofeiini ehk umbes neli tassi kohvi päevas, ei ole teil millegi pärast muretseda ja see on teile tõenäoliselt kasulik.»

Kohv on rikas polüfenoolide, antioksüdantide poolest, mis takistavad teatud krooniliste haiguste, nagu südame-veresoonkonna haigused, arengut.

«Lisaks on kohv looduslik stimulant, mis võib aidata teid erksamaks muuta, suurendada energiat, tootlikkust ja parandada sportlikku jõudlust,» lisab Ehsani.

«Kuid pidage meeles asju, mis muudavad kohvijoogi ebatervislikuks. Selleks on koor, suhkrud, siirupid ja mesi.»

2. Te ei tohiks hommikul esimese asjana kohvi juua

Toitumisspetsialistid, sealhulgas Pasquariello ja Ehsani, soovitavad oma klientidel kohvi tarbida enne keskpäeva, sest kofeiini tippmõju võib tunda kuni kuus tundi hiljem ja see võib mõjutada inimese und.

«Ma arvan, et üks levinumaid aegu, mil inimesed kipuvad end kofeiiniga üle koormama, arvates, et nad on tõesti väsinud, on vahemikus 14.00–16.00,» märgib Pasquariello. Selle asemel, et sel ajal kätt veel ühe tassi kohvi järele sirutada, soovitab ta energialaengu saamiseks haarata suupisteid, mis sisaldavad palju kiudaineid, tervislikke rasvu või valku.

Pasquariello kinnitab, et on väga hea, kui juua hommikul esimese asjana kohvi, kuid ta soovitab, et happe refluksiga inimesed võiksid enne juua vett ja veidi süüa. Kliendid on talle öelnud, et esimese asjana kohvi joomine ei tundu alati nii hea. «Nad muutuvad veidi närviliseks, kui kogevad kõhus ebameeldivusi. Sellepärast tuleks kohvi juua koos tassi veega.»

3. Rohkem kui kaks tassi kohvi päevas on liiga palju

«Kahe kuni kolme tassi joomine enne keskpäeva on ohutu,» ütleb Ehsani. «Niikaua kui need ei ületa oluliselt 400 milligrammi kofeiini, mis hõlmab ka karastusjookides, teedes, energiajookides ja šokolaadis sisalduvat kofeiini.»

Paljud dietoloogid soovitavad ka enne igapäevast kohvi või late joomist süüa ja vett juua, kuna kofeiin on isu vähendava toimega.

Märksõnad

Tagasi üles