Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Terviseamet hoiatab: Kakumäe rannas ja Harku järves pole soovitatav ujuda

Copy
Kakumäe rand.
Kakumäe rand. Foto: Artur Sadovski

Kakumäe ja Harku järve rannast võetud suplusvee proovi tulemused näitavad, et seal on suurenenud soole enterokokkide sisaldus. Veekvaliteedi paranemist kinnitavate analüüsitulemuste saabumiseni ei ole seal soovitatav ujuda.

Kuigi suur osa nende bakterite vorme on ohutud, võivad mõned neist kaasa tuua seedetrakti haiguse. Haigestumisrisk on suuresti individuaalne, sõltudes nii haigustekitajate hulgast vees, kokkupuute kestusest, supleja tundlikkusest kui tema immuunsüsteemi tugevusest.

Ettevaatlik tasub olla eelkõige lastel, vanemaealistel ja nõrga immuunsüsteemiga inimestel. Uute proovide tulemused peaksid saabuma uuel nädalal ning need avalikustatakse vee terviseohutuse infosüsteemi avalikus andmebaasis http://vtiav.sm.ee. Supluskoha lippude selgitustega saab tutvuda rannavalve lehel: https://www.g4s.ee/rannad/kakumae-rand/ või https://www.g4s.ee/rannad/harku-rand/

Suplusveest võetavates proovides jälgitakse kahe indikaatorbakteri – Escherichia coli ja soole enterokokkide hulka. Need on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja soojavereliste loomade soolestikus. Nende hulgas võib aga olla mikroorganisme, mis võivad põhjustada näiteks seedetrakti haigusi. Kuivõrd nad võivad elada lühikest aega väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid võimaliku hiljutise fekaalse reostatuse määratlemisel.

Tagasi üles