Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vaata videot Hambaravirobot tegutseb kaheksa korda kiiremini kui inimene

Copy
Maailma esimene inimese ravimine autonoomse robot-hambakirurgiga.
Maailma esimene inimese ravimine autonoomse robot-hambakirurgiga. Foto: Perceptive

Kas õudusunenägu või läbimurre? Hambaarsti elukutse jaoks on ajalooline hetk käes – esimest korda on tehisaru juhitud autonoomne robot teinud inimesele hambaprotseduuri, lõpetades selle umbes kaheksa korda kiiremini kui inimhambaarst.

Bostoni ettevõtte Perceptive loodud süsteem kasutab käsiskännimist 3D-skänneriga, mis loob suu, sealhulgas hammaste, igemete ja isegi hammaste all olevate närvide üksikasjaliku 3D-mudeli, kasutades optilist koherentsustomograafiat (OCT).

See välistab kahjuliku röntgenkiirguse, kuna OCT kasutab mudelite loomiseks ainult valguskiiri. Mudelid tulevad välja kõrge eraldusvõimega ning kaariese avastamise täpsus on umbes 90 protsenti.

Sel hetkel saavad hambaarst ja patsient arutada, mida on vaja teha, kuid kui otsused on tehtud, võtab töö üle robot-hambakirurg. See planeerib operatsiooni ja asub tööle.

Roboti esimene töö on hamba ettevalmistamine krooni jaoks. Perceptive väidab, et see on üldiselt kahe tunni pikkune protseduur, mille hambaarstid jagavad tavaliselt kaheks visiidiks. Robot-hambaarst lõpetab selle umbes 15 minutiga. Siin on video puurimisosast, mis näeb välja nagu CNC-masina töö:

Ettevõte väidab, et masin suudab töötada turvaliselt ka «kõige liikumisrohkemates» tingimustes ning et «kuivtestid» liikuvate inimeste peal on olnud edukad. Kindlasti leidub edaspidisekski julgeid «katseloomi».

Perceptive tegevjuht ja asutaja dr Chris Ciriello ütles, et on hea meel edukalt lõpetada maailma esimene täisautomaatne robothambaravi protseduur. See meditsiiniline läbimurre suurendab hambaravi protseduuride täpsust ja tõhusust ning demokratiseerib juurdepääsu paremale hambaravile, parandades patsientide kogemusi ja kliinilisi tulemusi. Oodatakse süsteemi arendamist ja skaleeritavate, täisautomaatsete hambaravilahenduste täiustamist.

Perceptive kliinilise nõuandekogu liige, üldhambaarst Karim Zaklama, DDS, lisas, et Perceptive AI-juhtimisega robotisüsteem muudab hambaravi. Patsientide kogemus paraneb tänu protseduuride lihtsustamisele ja mugavuse suurendamisele. Täiustatud pildistamisvõimalused, eriti suusisene skanner, pakuvad võrreldamatuid detaile, mis võimaldavad diagnoosida probleeme varem ja täpsemalt ning võimaldavad ka patsientidega tõhusamalt suhelda. See tõhusus aitab keskenduda rohkem isikustatud patsiendihooldusele ja vähendada tooliaega.

Hambaravi tulevik

Kuigi on kindlasti hirmutav ette kujutada, et robot puurib sinu hambaid, tekitab see küsimuse, kas see ikka on hirmutavam kui see, et inimene puurib.

Inimeste juhitud robothambaravi on juba teinud suuri edusamme, kõrvaldades vajaduse erakordselt stabiilse käe järele, ja nagu humanoidide valdkonnas näha, õpetab roboti kaugjuhtimine seda lõpuks sama tööd iseseisvalt tegema. Nii et see on idee, millega peate lähiaastatel harjuma.

Sellel on selged eelised. Kui olete robot-hambaarsti toolis vaid veerand tundi, mitte kaks pikka 60-minutilist maratoni, on see suur edasiminek. Teil ei pruugi olla vaja hoida suud nii laialt lahti, mis võib muuta need 15 minutit vähem väsitavaks. Kuigi süsteem maksab kindlasti kopsaka hulga raha, tundub, et see säästab nii palju aega, et hambaravi arved võivad sellest tulenevalt isegi väheneda.

Robot ei ole veel FDA heakskiitu saanud ja Perceptive ei ole paika pannud kasutuselevõtu ajakava, seega võib kuluda veel mitu aastat, enne kui avalikkus sellist ravi kasutada saab.

Kindlasti kavatseb ettevõte laiendada masina võimekust ja suurendada ravivalikuid. Võib ainult mõelda, kas see vajab ka mehaanilist põlve, et panna see teie rinnale kangekaelse tarkusehamba eemaldamiseks.

Allikad: Perceptive ja New Atlas

Tagasi üles