Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Need paar lihtsat tegevust aitavad hoiduda dementsusest

Copy
Tasub otsida endale kabepartner.
Tasub otsida endale kabepartner. Foto: Shutterstock

Kas mõttetegevuse ärksana hoidmine kaitseb dementsuse tekke eest?

Ajakirjas Neurology 2021. aastal avaldatud uuringu kohaselt võib kõrge kognitiivse aktiivsuse tase, nagu lugemine ja mängude mängimine, näiteks kabe või nuputamisülesanded, lükata edasi Alzheimeri tõve, dementsuse levinuima vormi algust kuni viis aastat üle 80-aastaste inimeste hulgas.

Teine, 2022. aastal ajakirjas PNAS avaldatud uuring seostas passiivseid tegevusi, nagu teleri vaatamine, suurenenud dementsuse riskiga, samas kui aktiivsed tegevused, nagu arvuti kasutamine, vähendasid riski.

2023. aastal ajakirjas JAMA Open avaldatud uuringus leiti, et sageli aju stimuleerivate tegevustega tegelemine, nagu päevikupidamine ja male mängimine, on seotud eakatel väiksema dementsuse riskiga.

Eksperdid rõhutavad, et kognitiivsed tegevused suurendavad aju kognitiivset reservi, mis aitab säilitada mälu ja mõtlemisvõimet ka vananedes. Kognitiivne reserv kujuneb elukestva õppimise ja väljakutsete kaudu. Uuringud näitavad, et haridustase, vaba aja tegevused ja töö tüüp mõjutavad kognitiivset reservi ja ajutervist.

Lisaks ajule väljakutseid andvatele tegevustele on oluline ka tervislike eluviiside järgimine.

Allikas: Medical News Today

Märksõnad

Tagasi üles