Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Uganda teatas kahest esimesest m-rõugete juhtumist

Copy
Uganda kaardil.
Uganda kaardil. Foto: Shutterstock

Ugandas avastati riigi kaks esimest m-rõugete juhtumit, teatas tervishoiuministeerium laupäeval, päev pärast seda, kui Aafrika Liit eraldas puhanguga võitlemiseks 10,4 miljonit dollarit.

Juhtumid avastati läänepiiril asuvas Kasase piirkonnas Mpondwe ja Bwera linnas, ütles tervishoiuteenistuse peadirektor Henry Mwenda AFP-le.

«Meie leiud näitavad, et nakatumine ei toimunud Ugandas, vaid KDVs,» ütles ta, pidades silmas Kongo Demokraatlikku Vabariiki.

Üheksa inimest võeti pärast nakatunutega kokkupuutumist meditsiinilise järelevalve alla, lisas ta.

Läinud kuul teatasid esimestest m-rõugete juhtumitest ka Keenia ja Burundi, kus neid tuvastati vastavalt üks ja kolm.

Kongo DV teatas 20. juulil, et riigis on registreeritud üle 11 000 arvatava nakkusjuhtumi, nende seas umbes 450 surma.

Aafrika Liit teatas reedel, et eraldab varem ahvirõugetena tuntud haiguse vastu võitlemiseks 10,4 miljonit dollarit.

M-rõuged avastati inimestel esimest korda 1970. aastal tollases Zaire'is, nüüd Kongo DVs. Sellest ajast alates on haigus peamiselt piirdunud riikidega Aafrika lääne- ja keskosas.

Alates 2022. aasta maist on tervishoiuametnikud teatanud aga m-rõugete juhtumitest kogu maailmas, peamiselt gei- ja biseksuaalsete meeste seas.

Mullu septembris hakkas Kongo DVs levima viiruse uus, senisest surmavam tüvi, mis levib tihti samuti seksuaalse kontakti kaudu.

Uus tüvi on seni levinud ainult inimeselt inimesele, ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) m-rõugete spetsialist Rosamund Lewis.

Tagasi üles