Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased väidavad, et naised võivad tänu ravimile saada lapsi veelgi hilisemas eas (1)

Copy
Rasedustest
Rasedustest Foto: Shutterstock

Käimasoleva kliinilise uuringu teadlased väidavad, et rapamütsiin, ravim, mida tavaliselt kasutatakse elundite siirdamise ebaõnnestumise vältimiseks, võib pikendada naise viljakaid aastaid kuni viie aasta võrra. See põhineb nende tehtud väikese pilootuuringu tulemuste varajasel edastamisel, kirjutab CNN Health

Kuigi praegu on veel liiga vara öelda, kas rapamütsiin võib olla viljakusravi tulevik – peame ootama kaks aastat, kuni kliiniline uuring lõpeb –, on põhjust olla nende avaldatud leidude suhtes optimistlik. Arvukad hiirtega tehtud uuringud on näidanud, et rapamütsiin on kasulik paljudele vananemise aspektidele, sealhulgas viljakusele.

Ema üsas olles moodustavad munasarjades spetsiaalsete rakkudega ümbritsetud emassugurakud nn ürgsed folliikulid. Iga folliikul sisaldab ühte munarakku, mis läheb puhkeolekusse, kuni see võetakse puberteedieas n-ö kasutusele.

Paljud folliikulid surevad aga isegi enne sündi. See tähendab, et iga naine sünnib kõigi folliikulitega, mis tal kunagi on. Seda nimetatakse munasarjade reserviks. See varakult väljakujunenud munasarjade reserv võib mõjutada inimese võimet rasestuda kogu nende reproduktiivsete aastate jooksul.

Iga menstruaaltsükli jooksul võetakse mitukümmend folliikulit, kuid ainult üks domineeriv folliikul vabastab oma munaraku viljastamiseks. Munasarjad lagundavad ülejäänud «värvatud» folliikulid. Naise vananedes väheneb tema munasarjade reserv, kuni tal on alles vaid piiratud arv kvaliteetseid folliikuleid. Sel hetkel vähenevad mõned tema kehas ringlevad munasarjahormoonid, alustades menopausi.

Menopausi keskmine vanus on 51 aastat, kuigi see võib naistel sõltuvalt munasarjade reservist suuresti erineda. Mõned naised kogevad varajast menopausi (mis juhtub enne 45. eluaastat). Ligikaudu üks protsent naistest võib isegi kogeda nii enneaegset menopausi, mis juhtub enne 40. eluaastat. Kuna menopaus mõjutab otseselt viljakust, võib varajane menopaus tõsiselt mõjutada naise pereplaane.

Kuid kui munasarjade vananemist oleks võimalik edasi lükata, võib see pikendada naise viljakust. See on midagi, mida rapamütsiin võib teha.

Rapamütsiin on bakteriaalne ühend, mis võimaldab rakkudel laboritingimustes kauem ellu jääda.

Seda kasutatakse tavaliselt elundisiirdamisega patsientidel immuunsüsteemi nõrgendamiseks, et keha uut elundit tagasi ei lükkaks. Seda kasutatakse ka teatud vaskulaarsete seisundite raviks, aeglustades rakkude kasvu (nt kasvaja).

Üha rohkem tõendeid näitab, et rapamütsiinil võib olla kasu ka vananemisel.

Hiirtel tehtud uuringud näitavad, et see võib takistada vanusega seotud lihaste kadu. Samuti on näidatud, et rapamütsiini päevane annus parandab vanemate hiirte eluiga kümme protsenti.

Viljakuse kohta on uuringud näidanud, et rapamütsiini päevane annus aeglustab hiirtel munasarjade vananemist ja menopausi. Vanematel emastel hiirtel, kellele anti rapamütsiini sisaldavat dieeti, suurenes ürgsete folliikulite kogum – munasarjade reserv. Pealegi said need hiired hilisemas elus edukad pesakonnad. See viitas sellele, et rapamütsiin võib naistel enneaegset menopausi edasi lükata.

Kuid kas ravim võib inimestel sama teha?

Seda on uurimisrühm asunud uurima. Meeskond värbas oma pilootuuringusse 50 perimenopausis naist vanuses 35–45 aastat.

Kolme kuu jooksul said naised kas iganädalase annuse rapamütsiini või platseebot. Munasarjade reservi jälgiti transvaginaalse ultraheli ja mitmete vereanalüüsidega, et tuvastada erinevaid munasarjade hormoone.

Teadlased väidavad, et esialgsed tulemused olid väga julgustavad – see viitab sellele, et ravim võib naistel munasarjade vananemist 20 protsendi võrra vähendada, ilma et ravimil oleks mingeid kõrvalmõjusid. Teadlased loodavad, et see võib tähendada veel viit aastat viljakust.

Rapamütsiin võib vallandada selle positiivse efekti, piirates menstruaaltsükli jooksul värvatavate ja aktiveeritavate ürgsete folliikulite arvu. Naistel, kes said rapamütsiini, värvati menstruaaltsükli kohta ainult 15 folliikulit – samas vanuses naistel oli see arv 50. Vähema folliikulite värbamise korral näib munasarjade reserv pikenenud.

Esialgse uuringu kohordi suurus oli üsna väike. Kuid arvestades paljulubavaid tulemusi, mida uurimisgrupp väidetavalt on saanud, tähendab see, et nad saavad nüüd liikuda oma katse järgmisse faasi – värvata 1000 naist.

Loodetavasti leiavad esialgsed tulemused uuesti kinnitust ja näitavad, et rapamütsiin on eelretsenseeritud uuringus kasulik munasarjade vananemise ravimeetod. Seejärel on vaja täiendavaid uuringuid, et uurida, kas viljakus on pikenenud.

Tagasi üles