Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuseteede infektsioonide vältimiseks tasub süüa neid marju

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Põlisameeriklased on tuhandeid aastaid kasutanud jõhvikaid bakteriaalsete infektsioonide, näiteks põiepõletiku raviks.

Tänapäeval soovitavad arstid sageli kuseteede infektsioonide (UTI) raviks magustamata jõhvikamahla, kuid kindlate teaduslike tõendite puudumise tõttu on mõned teadlased väitnud, et selle ravimi mis tahes jätkuv edendamine läheb andmetest eemale.

Austraalia Bondi ülikooli teadlased kalduvad nüüd eriarvamusele.

Nende hiljutine metaanalüüs, mis hõlmab 20 uuringut, näitab, et jõhvikamahl ei pruugi olla nii kasutu. Randomiseeritud kontrollitud uuringutes (RCT) regulaarselt nädalaid kuni kuid tarbituna on UTI tekkerisk vähenenud.

Võrreldes viie sellise katse tulemusi leidsid teadlased, et jõhvikamahla joomine põhjustas 27 protsenti madalama kuseteede infektsioonide esinemissageduse kui platseebovedelik.

See tulemus teatati mõõduka kindlusega, mis tähendab, et tegelik mõju suurus on tõenäoliselt hinnangule lähedane. 

Teadlased leidsid ka, et jõhvikamahla joonud inimestel oli antibiootikumide tarbimine 49 protsenti madalam kui platseeborühmas.

See ei tähenda, et jõhvikamahl asendaks kaasaegset meditsiini, kuid see viitab sellele, et puuviljajook võib aidata hoida korduvaid infektsioone eemal ja vähendada edaspidist vajadust antibiootikumide järele.

«Mõõduka kuni madala kindlusega toetavad tõendid jõhvikamahla kasutamist UTIde ennetamiseks,» kirjutavad teadlased.

«Kuigi suurem vedelik vähendab UTIde esinemissagedust võrreldes ravi puudumisega, annab vedelal kujul jõhvikas veelgi paremad kliinilised tulemused UTIde ja antibiootikumide kasutamise vähendamisel ning seda tuleks kaaluda UTIde ravis.» 

Nende tulemuste kindluse parandamiseks on vaja rohkem randomiseeritud kontrollitud uuringuid. Need uuringud peavad välja selgitama, kui palju jõhvikamahla tuleb tarbida, et see avaldaks mõju UTIdele ja kui kaua. Samuti peavad nad kaaluma, kuidas jõhvikamahl mõjutab erinevas vanuses ja soost inimesi.

Rohkem kui 60 protsenti USA naistest saavad mingil eluperioodil UTI ja ligikaudu veerand kõigist nendest infektsioonidest kordub aasta jooksul uuesti.

Hoolimata nakkuse tavalisest olemusest määravad USA arstid UTIde jaoks liiga sageli valesid antibiootikume või valesid annuseid. Selle tulemusena muutuvad nende infektsioonide taga olevad bakterid resistentseks paljude meie eesliini ravimite suhtes.

Mõned uuringud on leidnud, et enam kui 90 protsendil UTIdest on praegu bakterite resistentsus antibiootikumide suhtes ja ilma alternatiivsete ravimeetoditeta on mõned naised sunnitud elama elukestvate ägenemistega. 

Jõhvikad võivad olla kasulik vahend nende korduste vältimiseks. Need ei pruugi isegi olla mahla kujul. Bondi ülevaatesse kaasatud uuring näitas, et võrreldes ravi puudumisega põhjustasid jõhvikatabletid 35 protsenti madalamat UTIde esinemissagedust.

Leiud kajastavad teist 2023. aasta aprillis avaldatud metaanalüüsi, milles vaadati läbi 50 uuringut ja leiti, et mahla, tableti või pulbri kujul tarnitud jõhvikate tarbimine vähendas oluliselt UTIde ja korduvate UTIde riski. 

Kahjuks täheldati neid eeliseid ainult korduvate UTIdega lastel ja naistel. Vanemate täiskasvanute, rasedate naiste ega põieprobleemidega inimeste puhul ei täheldatud ühtegi, kirjutab Science Alert

Bondi ülikooli see ülevaade hõlmas uuringuid, mis milles osalesid peamiselt täiskasvanud naised, mis tähendab, et pole selge, kui hästi tulemused laienevad teistele rühmadele.

Metaanalüüs avaldati ajakirjas European Urology Focus.

Tagasi üles