George Washingtoni ülikooli (GW) uues uuringus leiti, et muret tekitavalt suur protsent USA kakaotoodetest sisaldab raskmetalle, mis ületavad juhistes toodud piirmäärasid, sealhulgas suuremaid kontsentratsioone mahetoodetes. Mõne aja eest tuvastati mürgiste metallide rohkus sealsetes kaneelitoodetes. Enamjaolt oli tegu sisseveetud kakaotoodetega.
MIS LAHTI? ⟩ USAs on lisaks kaneelile ka kakaotoodetes liiga palju mürgist pliid
Silmi avav uuring «Mitmeaastane raskmetallide analüüs 72 tumeda šokolaadi ja kakaotoote kohta USAs» avaldati 31. juulil 2024 ajakirjas Frontiers in Nutrition.
GW teadlased analüüsisid kaheksa aasta jooksul iga kahe aasta järel 72 kakaotoodet, sealhulgas tumedat šokolaadi, plii, kaadmiumi ja arseeni saaste suhtes – raskmetallide, mis piisavates kogustes kujutavad endast olulist terviseriski.
Leigh Frame, GW integratiivse meditsiini direktor ja kliiniliste uuringute ja juhtimise dotsent, GW meditsiini ja terviseteaduste koolist (School of Medicine and Health Sciences) rõhutas: «Kõik armastavad šokolaadi, kuid oluline on seda tarbida mõõdukalt, nagu ka teiste raskmetalle sisaldavate toitude puhul, sealhulgas suurte kalade, nagu tuunikala ja pesemata pruuni riisi puhul.»
«Kuigi praktiliselt pole võimalik raskmetalle täielikult vältida, on oluline olla teadlik sellest, mida ja kui palju süüakse,» lisas ta.
Seda unikaalset uuringut juhtis Leigh Frame ja uuringust tehtud artikli juhtivautor oli meditsiiniüliõpilane Jacob Hands, kes töötab Frame-Corri laboris GW meditsiini ja terviseteaduste koolis.
Teadlased kasutasid lubatud maksimaalse annuse taseme künnist, et hinnata raskmetallide saastet erinevates poes saadaval olevates šokolaaditoodetes.
Võtmetähtsusega leiud
- 43 protsenti uuritud toodetest ületas plii maksimaalse lubatud annuse taseme.
- 35 protsenti uuritud toodetest ületas kaadmiumi lubatud maksimaalse annuse taseme.
- Ükski toode ei ületanud arseeni lubatud maksimaalset annust.
- Üllatuslikult näitasid mahetooted nii plii kui ka kaadmiumi suuremat sisaldust, võrreldes tavatoodetega.
Keskmise tarbija jaoks ei pruugi üksik portsjon neist kakaotoodetest põhjustada terviseriske, lähtudes leitud keskmistest kontsentratsioonidest. Siiski võib mitme portsjoni tarbimine või nende kombineerimine teiste raskmetallide allikatega viia kokkupuuteni, mis ületab lubatud maksimaalse annuse taseme.
Toidud, millel on kõrge pliisisaldus, võivad hõlmata loomseid toite, mis suudavad bioakumuleerida raskmetalle (koorikloomad, organiliha) ja toite või taimseid toidulisandeid, mis on kasvatatud saastunud pinnases ja/või imporditud riikidest, kus on vähem regulatsioone (nt Hiina, Nigeeria, India, Egiptus). Kaadmiumi puhul on peamised murekohad samad, lisaks mõned vetikad, eriti Hijiki vetikad.
Tarbijad peaksid olema teadlikud võimalikust kumulatiivsest kokkupuuteriskist, eriti mahetoodetega, kuna neil võib olla suurem raskmetallide sisaldus. Tumeda šokolaadi portsjon on tavaliselt ca 30 grammi ja seda on üldiselt peetud tervisele kasulikuks, sealhulgas kardiovaskulaarse tervise, kognitiivse soorituse ja kroonilise põletiku seisukohalt. Kuid uuringud on piiratud ja raskmetallide küsimust pole veel arvesse võetud.
Teabe esitanud George Washingtoni ülikool.
Allikas: Medical Xpress