«Kõige sagedasemad bakteriaalsete soolenakkuste tekitajad on kampülobakter, salmonella, šigella, jersinia ja E. coli bakterid. Nende põhjustatud nakkustega kaasnevad päris ebameeldivaid sümptomid, nagu kõhuvalu, kõhulahtisus, iiveldus, oksendamine ja palavik,» selgitab Epštein.
Epštein rõhutab, et peamine põhjus soolenakkuste suurenenud levikuks just suvel on seotud inimeste muutunud käitumisega. Õues grillimine ja söömine, piknikud ning toiduga koos maa- ja linnakodu vahel reisimine suurendavad riski rikkuda toiduhügieeni ja ohutult valmistamise reegleid.
Millised on spetsialisti sõnul peamised eksimused ja kuidas end kaitsta?
1. Toidu säilitamine valel temperatuuril
Soojas keskkonnas paljunevad bakterid kiiresti. Tihti jäetakse suviti toit liiga kauaks päikese kätte või isegi autosse soojenema. Soovitus: Kasuta toidu transportimisel termokotti. Jääelementidega varustatud termokott aitab hoiustada toidu temperatuuril +2 kuni +8 kraadi, tänu millele väheneb soolenakkustesse haigestumise tõenäosus märgatavalt.
2. Ebapiisav käte pesemine
Oluline on pesta käsi enne toidu valmistamist ja söömist, eriti välistingimustes. Soovitus: Kui lähed piknikule või mujale, kus käte pesemise võimalus puudub, siis võta kaasa käte desinfitseerimisvahend.
Sageli kasutatakse samu töövahendeid toore ja valmistoidu käsitlemisel, mis võib viia bakterite sattumisele kuumtöötlemist vajavalt toidult sellele, mis kuumtöötlust ei vaja. Soovitus: Võta grillimisele või piknikule kaasa eraldi lõikelauad ja noad toore liha ja valmistoidu jaoks. Kindlasti ära haki samal lõikelaual ja sama noaga toorest liha ja salatit. Kasuta toore liha ja grillitud liha jaoks ka erinevaid taldrikuid.