«Suvised pidustused, mille hulka kuuluvad tihti alkoholitarbimine, rasvase toidu söömine ja grillimine, võivad tervisele mitmel moel kahjulikult mõjuda, eriti kui neid kombineeritakse ebapiisava unega,» lausus Südameapteegi proviisor Gerda Nelis. Ta selgitas, et alkoholi liigtarbimine võib põhjustada dehüdratsiooni, mõjutada maksa, kui ka häirida unetsüklit ja suurendada õnnetuste ja vigastuste riski.
Proviisor nentis, et alkohol, rasvane ja grillitud toit võib nii mõnigi kord endaga kaasa tuua seedehäireid ja kõrvetisi, mille puhul pöörduvad inimesed sagedasti ka apteeki. «Kõigi eelmainitud tegurite kombinatsioon võib organismi koormata ning pikemas perspektiivis ka tõsiseid terviseprobleeme põhjustada. Seetõttu on oluline leida tasakaal, nautides suviseid pidustusi mõõdukalt ja hoides silmas tervislikke harjumusi,» toonitas Nelis.
Miks pohmell tekib?
Alkoholi ainevahetuse käigus tekib organismis atseetaldehüüd ehk etanaal – mürgine keemiline aine, mis ongi peamiseks pohmelli põhjustajaks. Nimelt agundab inimorganism tarbitud alkoholi kahes etapis: esmalt laguneb see etanaaliks ja seejärel atsetaadiks (ehk äädikhappeks), mille organism väljutab. Äädikhappe teke on aeglasem ja olles tarbinud rohkem alkoholi kuhjub organismi rohkem etanaali, mis tekitabki halva enesetunde, mõnel juhul koguni mürgistuse. Alkohol häirib ka täisväärtuslikku und ning seetõttu on inimene järgmisel päeval kosutava une vähesuse tõttu väsinud ja jõuetu.
«Tavapärane alkoholi liigtarvitamise tagajärg on ka vedelikupuudus. Alkohol viib kehast vett välja ehk töötab justkui diureetikumina ning see paneb inimese sagedamini tualetti külastama. Vedeliku väljaviimisega kaasneb paraku ka oluliste mineraalide ehk elektrolüütide ja vitamiinide kadu. Tekkiv vedeliku- ning elektrolüütide puudus on seega üks peamistest peavalu, pearingluse, väsimuse ja teiste sümptomite põhjustajatest,» tõdes Nelis.