Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Need on vabalt müüdavad toidulisandid, mis teid tuksi keeratud maksaga haiglasse viivad (1)

Copy
Kurkum on üks botaanilistest toidulisanditest, mida peetakse maksa tervisele ohtlikuks.
Kurkum on üks botaanilistest toidulisanditest, mida peetakse maksa tervisele ohtlikuks. Foto: Freepik

Rohkem kui 15 miljonit ameeriklast võib oma maksa tervise ohtu seada, püüdes parandada üldist tervist. Uus uuring on paljastanud kahjustuse ulatuse, mida põhjustab populaarsete taimsete toidulisandite, sealhulgas kurkumi, rohelise tee, stressi leevendava ashwagandha ja kaalulangetaja Garcinia cambogia kasutamine.

Michigani Ülikooli Ann Arbori terviseuurijad analüüsisid aastatel 2017–2021 kogutud andmeid, mis hõlmasid 9685 inimest, ja leidsid, et peaaegu 4,7 protsenti USA täiskasvanutest oli viimase 30 päeva jooksul kasutanud ühte kuuest potentsiaalselt toksilisest toidulisandist. Need toidulisandid olid kurkum, roheline tee, ashwagandha ehk uimastava juustumari (Withania somnifera), G. cambogia, must cohosh ja punase riisi pärm.

Enamik toidulisandite kasutajaid tarbis neid taimi omal algatusel, mitte meditsiiniliste ettekirjutuse tõttu, erinevate terviseprobleemide lahendamiseks: kurkum liigestele ja artriidile, rohelise tee ekstrakt energia taseme tõstmiseks, G. cambogia kaalulangetuseks, must cohosh kuumahoogude leevendamiseks ja punase riisi pärm südame tervise parandamiseks. Tuleb lisada, et uuringus käsitleti konkreetselt rohelise tee ekstrakti, mitte rohelise tee joomist (millel pole seost maksakahjustusega – kuigi soovitatakse piirata tarbimist kuni kaheksa tassini päevas).

Kuigi uudis toidulisandite seotusest maksakahjustusega pole uus ja on juba mõnda aega laialt levimas, sealhulgas 2022. aasta uuringus, on meditsiiniteadlased mures, et inimesed pole teadlikud nende tõsistest üleannustamise riskidest, mis võivad viia erakorralise meditsiini osakonda. Hospitaliseerimiste arv tõusis 7 protsendilt 20 protsendini aastatel 2004–2014.

Terviseuuringut juhtinud gastroenteroloogia dotsent Alisa Likhitsup ütles, et taimsete ja dieettoidulisandite (herbal and dietary supplements ehk HDS) kasutamine moodustab üha suurema osa ravimist põhjustatud hepatotoksilisuse juhtumitest.

Ravimist põhjustatud hepatotoksilisus on äge või krooniline maksakahjustus, mida tuntakse ka toksilise maksahaigusena, mille sümptomiteks on naha kollasus, väsimus, iiveldus, lööve, sügelus ja valu paremas ülakõhus. Kuigi seda saab ravida toksilise teguri eemaldamisega, võib see põhjustada tõsiseid tagajärgi, sealhulgas vajadust maksa siirdamiseks või isegi surma, kui seda ei ravita või see jääb avastamata.

Kuigi hospitaliseerimised taimsete toidulisandite väärkasutuse tõttu on tõusuteel, ei kutsu uurijad üles loobuma nende kasutamisest, vaid soovitavad kasutajatel olla ettevaatlikud koostisosade ja annuste suhtes, eriti kui nad võtavad neid koos teiste ravimitega krooniliste haiguste raviks.

Uuringus kirjutati: «Taimsete toodete tootmise ja testimise reguleerimise vähese järelevalve valguses on soovitatav, et kliinikud koostaksid täieliku ravimite ja HDS kasutamise ajaloo, kui nad hindavad patsiente, kellel on seletamatud sümptomid või maksa testide kõrvalekalded. Arvestades taimsete toodete laialdast ja kasvavat populaarsust, kutsume valitsusasutusi üles suurendama reguleerivat järelevalvet selle üle, kuidas taimi kasvatatakse, turustatakse, testitakse ja jälgitakse üldpopulatsioonis.»

Samuti juhivad nad tähelepanu sellele, et nende toidulisandite reguleerimisprotsessid pole nii ranged kui retseptiravimite puhul ning keemilised testid on näidanud vastuolusid pudelil reklaamitu ja tableti tegeliku annuse vahel.

Veelgi enam, kliinilised uuringud nende toidulisandite tõhususe kohta pole andnud tugevat tõendusmaterjali nende kasulikkuse kohta võrreldes riskidega, kui neid võetakse suuremates annustes. Iga toidulisandi ohutud kogused sõltuvad loomulikult igast üksikust inimesest ja tema kasutatavatest retseptiravimitest, samuti tema maksa tervisest ja muudest meditsiinilistest seisunditest. Seega peaksid soovitused ohutute annuste kohta olema ideaalis individuaalsed.

Teadlased lisasid: «HDSi ohutus ja tõhusus pole hästi tõestatud, kuna USA toidu- ja ravimiamet (US Food and Drug Administration ehk FDA) ei rakenda inimfarmakokineetika või kliiniliste uuringute korralikke regulatsioone enne nende toodete turule toomist.»

2023. aastal andis Austraalia FDA ekvivalent, Therapeutic Goods Association (TGA), hoiatuse, milles rõhutati maksa kahjustamise riski kurkumi ja/või kurkumiini tarbimise tõttu. Kuigi nad hoiatasid, et tõsised kahjustused on haruldased, varieerus risk sõltuvalt inimese bioabsorptsioonist ja maksa tervisest.

TGA lisas, et maksa kahjustamise risk ei tundu olevat seotud Curcuma longa (kurkumiga), kui seda tarbitakse toiduna tüüpilistes dieetilistes kogustes, pakkudes head uudist neile, kes kasutavad toiduvalmistamisel populaarsust kogunud oranži vürtsi.

Uuring avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Allikad: Michigani ülikool via Medical Xpress ja New Atlas

Tagasi üles