Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

JÄRELVAADATAV Tuleviku tervise alal arutletakse olulistel terviseteemadel (1)

Copy

Postimehe terviseportaalis näeb otseülekannet Arvamusfestivalilt. Tuleviku tervise ala arutelusid kantakse üle reedel ja laupäeval. 

Vaata järele reedel, 9. augustil toimunud ülekannet:

  • 12:00 Müüdimurdjad lemmikloomade tervisest

Kuigi lemmikloomapidamise kultuur Eestis järjest paraneb, liigub info ülekülluse tõttu ka palju müüte lemmikloomade pidamise osas. Näiteks, et koertel-kassidel ei pea hambaid pesema, vaid piisab kondi närimisest. Et loomad ei tunne valu, neile võib anda ka inimestele mõeldud ravimeid ja et loomarstid on raharöövlid. Kas see kõik on tõsi või on asjal siiski mitu külge, arutlemegi antud ajaraamis.

Arutelus osalevad: Egeli Kirk (DVM/loomaarst), Ingrid Hang (DVM/loomaarst, loomakliiniku omanik ja sisehaiguste ekspert), Epp Ülevaino (Ravimiamet), Sigrid Praats (loomaarst ja meelelahutaja, lemmikloomatoitumise entusiast). Arutelu juhib Julija Abram (DVM/loomaarst, Eesti Loomaarstide Koja nõukogu liige, podcasti juht ja lemmikloomatoitumise entusiast). 

  • 14:00 Esmatasandi terviseabi uue tegevusmudeli otsingul

Esmatasandi terviseabi kättesaadavus Eestis on kõigile teada probleem. Vanu asju samamoodi edasi tehes ei saavuta me paremaid ja erinevaid tulemusi. Millised on üldse meie ees laual olevad variandid, mis aitaks muuta meditsiiniabi kättesaadavaks olukorras, kus arstide nappus on karjuv?

Arutelus osalevad: Rauno Pukonen (Confido Meditsiinikeskuse meditsiinijuht), Kuido Nõmm (arst), Ly Rootslane (Eesti Proviisorapteekide liidu juht), Maivi Parv (Tervisekassa juhatuse liige). Arutelu juhib Toomas Luhats. 

  • 16:00 Siin ja praegu: kodulähedane ravi

Vajadus tervishoiuteenuste järele Eestis kasvab ja piirkondlike haiglate koormus tõuseb pidevalt. Vaatame lähemalt sisse kodulähedase ravi võimalustesse, mis nõuab tänase tervishoiukorralduse ümberhindamist, et suurendada patsiendikesksust ja rakendada innovaatilisi lahendusi.

Arutelus osalevad: Maivi Parv (Tervisekassa juhatuse liige), Dr. Helis Pokker (Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja-onkoloog), Tiia Treimann-Differt (Läänemaa Vähiühingu juhatuse esimees), Ain Suurkaev (Rakvere Haigla juhatuse esimees). Arutelu juhib Andres Võrk. 

  • 18:00 Iga kümnes: kuidas ohjata diabeediepideemiat

Eestis põeb 2. tüüpi diabeeti ligi kümnendik täiskasvanutest. Diabeeti on nimetatud 21. sajandi epideemiaks ning aastaks 2030 võib maailmas diebeetikuid olla kokku üle poole miljardi. Madal teadlikkus tähendab väiksemat kontrolli haiguse üle, mis toob kaasa tõsiseid tüsistusi: silma- ja veresoonkonnahaiguseid, nägemiskahjustusi ja -kaotust, neerukahjustusi jne. Neid kõiki saab ennetada või edasi lükata, aga kas me tegeleme sellega piisavalt? Kui palju kulutab riik tüsistustele, mida saaks vältida või edasi lükata? Milline on kaasaegne diabeediravi ja kuidas tagada ligipääs sellele

Arutelus osalevad: Ulvi Tammer-Jäätes (Eesti Diabeediliidu president), prof Vallo Volke (Eesti Endokrinoloogia Selts), Signe Riisalo (T2D patsient). Arutelu juhib Taavi Eilat. 

Laupäev, 10. august

  • 10:00 Magus elu ja suhkrumaks: hambad ei valeta

Magusast, maksust, suhkru mõjust suu- ja üldtervisele ning meie rahakotile. Arutleme selle üle, kas suhkrumaks on karistus haavatavamale ühiskonnagrupile või aitab see viia turuhinnad vastavusse magusa ületarbimisest tekkinud kuludega ühiskonnale. Kes päriselt maksab kommi ja limpsi kinni: kas tarbija, maksumaksja, tootja või kõik solidaarselt?

Arutelus osalevad: Krista Vapper (hambaarst), Anastassia Kuldmaa (hambaarst), Marti Aavik (ajakirjanik, poliitik), Sirje Potisepp (Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht). Arutelu juhib Indrek Ojamets. 

  • 12:00 Achilleus ja kilpkonn: miks ei jõua tervisetehnoloogiad kliinikusse ja patsiendini

Arutame tippspetsialistidega, mida saame teha, et muuta Eesti tervishoid päriselt innovaatiliseks ja hoida süsteemis kokku aega, kulusid ja inimeste närve.

Arutelus osalevad: Dr Katrin Kaarna (Tartu Ülikooli Kliinikum), peavaluõde Kristi Tamela (TÜK/Migrevention), tootearendusjuht Mihkel Tedremaa (7Sense). Arutelu juhib Silja Elunurm (Health Founders Estonia konsortsiumi juht). 

  • 14:00 Äärmiselt isiklik: personaalmeditsiin

Personaalmeditsiini üheks peateemaks on geeniandmete laialdasem kasutuselevõtt arstide ja õdede töös. Vaatame, mis praktilisi samme on nende rakendamisel astunud Eesti riik ja erasektor ja mil määral saab neid kahte ühildada. Personaalmeditsiini võimalused on määratud ja digilahenused lubavad geneetika arstide töölauale tuua, aga meil on kokku leppimata, kas farmakogeneetika on sünnijärgne õigus või ravivajaduspõhine lähenemine. Kiikame üleadsete kogemusi.

Arutelus osalevad: Professor Maris Laan (TÜ), Laura Truu (SYNLAB Eesti), dr. Ruth Kalda (peremeditsiini professor, TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituut), Tiina Österman (Tervisekassa). Arutelu juhib Urmas Vaino. 

  • 16:00 Poliitikud tervishoiust

Eestis on käima lükatud laiaulatuslik tervishoiureform, aga kellegi ei näi olevat tervikvaadet. Mis on plaanis, mis on reformi eesmärgid, kuhu tahame jõuda, mida see tähendab patsiendile ja mis see kokku maksab?

Arutelus osalevad: Hanno Pevkur (Reformierakond), Tanel Kiik (SDE), Ahti Kallikorm (Isamaa), Liisa-Ly Pakosta (Eesti 200). Arutelu juhib Peeter Koppel. 

Rohkem infot leiab Facebooki lehelt või arvamusfestival.ee

Tagasi üles