Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kunstliku magusaine kasutamine suurendab verehüüvete tekkeriski

Copy
Suhkruasendaja.
Suhkruasendaja. Foto: Shutterstock

Uue pilootuuringu kohaselt suurendas erütritooliga joogi tarbimine – kunstlik magusaine, mida kasutatakse stevia ja mungapuuviljade lisamiseks ning madala süsivesikusisaldusega ketotoodete magustamiseks – enam kui kahekordistas verehüüvete tekkeriski kümnel tervel inimesel.

Trombid võivad veresoontest lahti murda ja liikuda südamesse, vallandades südameinfarkti, või ajju, vallandades insuldi. Varasemad uuringud on seostanud erütritooli suurema insuldi, südameataki ja surma riskiga, kirjutab CNN Health

«Tähelepanuväärne on see, et igal üksikul katsealusel tõusis pärast erütritooli allaneelamist iga trombotsüütide tundlikkuse (hüübimise) näitaja,» ütles uuringu juhtiv autor dr Stanley Hazen, Clevelandi kliiniku Lerneri südame-veresoonkonna diagnostika ja ennetamise keskuse direktor.

Võrdse koguse glükoosi või suhkruga joogi tarbimine ei mõjutanud vereliistakute aktiivsust teises 10 inimesega rühmas, ütles Hazen, kes on ka Clevelandi kliiniku vaskulaarrakkude bioloogia ja ateroskleroosi õppetool Jan Bleeksma.

«See on esimene otsene võrdlus glükoosi ja erütritooli allaneelamise mõju kohta trombotsüütide funktsiooni erinevatele näitajatele,» ütles Hazen. «Glükoos ei mõjuta hüübimist, kuid erütritool mõjutab.»

Kuigi uuring oli väike, oli see «väga intrigeeriv ja huvitav», ütles dr Andrew Freeman, kes on Denveri riikliku juudi tervisekeskuse kardiovaskulaarse ennetamise ja heaolu direktor.

Kuid igas uuringus kasutatud joogis kasutatud erütritooli kogus - 30 grammi - oli samaväärne tavalistes suhkruvabades karastusjoogides, jäätistes või muffinites, millest inimesed sageli söövad rohkem kui ühte, ütles Hazen.

«See uuring tekitab muret, et erütritooliga magustatud toidu või joogi standardne portsjon võib ägedalt stimuleerida otsest hüübimist moodustavat toimet,» ütles uuringu kaasautor dr Wai Hong Wilson Tang, kes on Clevelandi südamepuudulikkuse ja südamesiirdamise uurimisdirektor. 

Mis on suhkrualkoholid? Nagu sorbitool ja ksülitool, on ka erütritool suhkrualkohol, süsivesik, mida leidub looduslikult paljudes puu- ja köögiviljades. Inimkeha toodab erütritooli ka glükoosi metabolismi kõrvalsaadusena, kuid ainult väikestes kogustes.

Suurtes kogustes kunstlikult toodetud erütritoolil ei ole püsivat järelmaitset, see ei tõsta veresuhkrut ja sellel on vähem lahtistavat toimet kui mõnel teisel suhkrualkoholil. Selles on umbes 70 protsenti suhkru magususest ja seda peetakse ekspertide sõnul nullkaloriliseks.

Erütritool on kaalu järgi suurim koostisosa paljudes «looduslikes» stevia- ja mungapuuviljatoodetes, ütles Hazen. See näeb välja ja maitseb nagu suhkur ning seda saab kasutada küpsetamiseks. Hazen ütles, et see on ka paljude ketosõbralike toodete, sealhulgas jäätise peamine koostisosa.

Uues uuringus, mis avaldati neljapäeval ajakirjas Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, paluti 20 osalejal hommikuseks verevõtuks valmistudes öö läbi paastuda. Järgmiseks anti neile juua kas 30 grammi erütritooli või 30 grammi suhkrut. 30 minuti pärast võeti uuesti verd.

Erütritooli tase veres tõusis tuhandekordselt pärast seda ainet sisaldavat jooki, samas kui veresuhkru tase tõusis vähesel määral pärast glükoosi sisaldavat jooki. Kuid just trombotsüütide aktiivsuse muutus oli jahmatav, ütles Hazen.

«Nägime hüübimist, kasutades mõõtmisi selle kohta, kui kiiresti trombid ummistavad veresoone või peatavad verevoolu, mis on nagu südameinfarkti või insuldi mudel,» ütles ta.

Sarnased tulemused ilmnesid 2023. aastal Hazeni ja tema kolleegide poolt läbi viidud uuringus, kus kaheksa tervet vabatahtlikku tarbisid samuti sama palju erütritooli ja nägid selle aine veres tuhandekordselt suurenenud. 

Tagasi üles