Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Populaarne meelemürk on seotud surmava pea- ja kaelavähi riski suurenemisega (3)

Copy
Kael, kaelavähk.
Kael, kaelavähk. Foto: Shutterstock

«Meie uuringud näitavad, et inimestel, kes tarvitavad kanepit, eriti neil, kellel on kanepitarbimise häire, on oluliselt suurem tõenäosus haigestuda pea- ja kaelapiirkonna vähki võrreldes nendega, kes kanepit ei tarvita,» ütles vanemautor dr Niels Kokot, kes on kliiniline otolarüngoloogia-pea- ja kaelakirurgia Kecki meditsiinikoolis Lõuna-California ülikoolis Los Angeleses.

Kanepitarvitamise häire diagnoositakse siis, kui inimesel on kaks või enam sellist sümptomit nagu iha kanepi järele; tema mõjude suhtes tolerantseks muutumine; ettenähtust rohkem tarbimine; marihuaana tarbimine, kuigi see põhjustab elus probleeme; selle tarvitamine kõrge riskiga olukordades ja võõrutustunne. USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse andmetel ei suuda sõltlane suitsetamisest loobuda.

«Kuigi meie uuring ei teinud vahet kanepitarbimise meetodite vahel, tarbitakse kanepit kõige sagedamini suitsetades,» ütles Kokot e-kirjas. «Meie leitud seos puudutab tõenäoliselt peamiselt suitsetatud kanepit.»

Riikliku vähiinstituudi andmetel elab umbes 69 protsenti suu- või kurguvähi diagnoosiga inimestest pärast diagnoosimist viis aastat või kauem. Kui vähk metaboliseerub, langeb see määr 14 protsendini. Umbes 61 protsenti inimestest, kellel on diagnoositud kõrivähk, jääb ellu viis aastat hiljem – see määr langeb 16 protsendini, kui vähk levib.

«Teadlased kasutasid tohutut andmekogumit, mis on tõesti erakordne, ja nii suurte numbrite vaatamisel on tohutu jõud, kui tavaliselt näeme ainult väikeseid uuringuid,» ütles San Diego California ülikooli Irise ja Matthew Straussi kantsleri pea- ja kaelakirurgia õppetool dr Joseph Califano. Ta ei osalenud uuringus.

«Keskmiselt suitsetavad kanepi sõltuvuses olevad inimesed liigses koguses kanepit ja teevad seda vähemalt paar aastat kui mitte kauem enne haiguste väljendumist,» lisas Califano.

Samas lisas ta, et uuring ei leia seost marihuaana juhusliku meelelahutusliku kasutamise ning pea- ja kaelavähi vahel.

Kuidas võib kanep põhjustada vähki?

Neljapäeval ajakirjas JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery avaldatud uuringus analüüsiti 4 miljoni elektroonilise terviselugu andmebaasist ja leiti üle 116 000 kanepitarbimise häire diagnoosi pea- ja kaelavähiga inimestel. Need mehed ja naised, kelle keskmine vanus oli 46 aastat, sobitati seejärel inimestega, kellel oli samuti pea- ja kaelavähk, kuid kellel ei diagnoositud kanepitarbimise häiret.

Analüüs näitas, et kanepitarvitamise häirega inimestel oli umbes 2,5 korda suurem tõenäosus haigestuda suuvähki; peaaegu viis korda suurem tõenäosus haigestuda orofarüngeaalvähki, mis on pehme suulae, mandlite ja kõri vähk; ja üle kaheksa korra suurem tõenäosus haigestuda kõrivähki. Uuringu kohaselt kehtisid tulemused kõigi vanuserühmade kohta.

Tubaka suitsetamine kahekordistab riski haigestuda pea ja kaela lamerakk-kartsinoomi, mis moodustab 90 protsenti kõigist pea- ja kaelapiirkonna vähkidest. Suurem tubakatarbimine toob kaasa veelgi suurema riski ja kui lisada alkoholi, on risk veelgi suurem.

Marihuaana suitsetamisviisi tõttu – filtreerimata ja otse sissehingamine ning seejärel kopsudes kinni hoidmine  – võib kanepisuitsu oht ekspertide sõnul olla veelgi suurem, kirjutab CNN Health

Tagasi üles